Aktualno, Nekategorizirano

Zelena akcija i UZOR: Bandić dogovorio uvoz smeća iz cijele Zagrebačke županije!

Foto: Zelena akcija
Foto: Zelena akcija

Udruge Zelena akcija i UZOR iz Resnika oštro osuđuju odluku 24 zastupnika zagrebačke Gradske skupštine koji su u ponedjeljak “podržali štetan sporazum kojeg je predložio gradonačelnik Bandić” a kojim se omogućuje prevoženje smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb, priopćile su u ponedjeljak te dvije udruge, prenosi Hina.

Takav će dogovor dodatno opteretiti ionako neodrživ sustav u Zagrebu, a suprotan je temeljnim zakonskim načelima i preporukama nacionalnog Plana gospodarenja otpadom, tvrde.

Navode da su prošlog tjedna poslale otvoreno pismo zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine sa zahtjevom da se usprotive tome sporazumu i da počnu rješavati nagomilane probleme.

“Većina gradskih zastupnika nije poslušala glas javnosti i danas izglasala štetan sporazum. Umjesto donošenja gradskog Plana gospodarenja otpadom kojeg Zagreb nema već dvije godine, a koji bi trebao definirati kvalitetan sustav u smjeru smanjenja količina otpada u Zagrebu, gradonačelnik Bandić dogovorio je dovoženje novog smeća. Time se nastavlja dugogodišnja gradska politika nebrige za okoliš i građane”, poručuje Marko Košak iz Zelene akcije.

Zelena akcija i Udruga za zaštitu okoliša Resnika (UZOR) od gradskih zastupnika zahtijevaju da se na tematskoj sjednici Gradske skupštine o otpadu, koja će se održati 20. studenog, usprotive Sporazumu.

Traže da se krene u izradu kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom Zagreba koji će omogućiti rješavanje nagomilanih problema kroz sustav odvajanja otpada i stimulativne naplate po količini.

Umjesto gradnje centra za smeće, Zelena akcija i UZOR zahtijevaju izgradnju novih kompostana, reciklažnih dvorišta i sortirnica koje će maksimalno obraditi otpad procesima reciklaže sve dok ne preostane tek mala količina inertnog otpada za odlaganje. “Sve suprotno tome nastavak je dosadašnje praksa zanemarivanja sustava kojim je gradonačelnik Bandić doveo Zagreb do titule najgore metropole EU-a u gospodarenju otpadom,” priopćeno je.

Zagrebačka Gradska skupština na sjednici u ponedjeljak je većinom glasova donijela odluku o sklapanju Sporazuma o suradnji na pripremi projekta “Centar za gospodarenja otpadom Zagreb”, uz protivljenje oporbe koja smatra spornim da se Sporazum, kojim se određuje da će zbrinjavanje otpada za Zagreb i Zagrebačku županiju biti na lokaciji grada Zagreba, sklapa prije donošenja  plana gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu.

Prijedlog zaključka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o sklapanju toga sporazuma prihvaćen je s 24 glasa za, 20 gradskih zastupnika je bilo protiv, a jedan suzdržan. Tim sporazumom Grad Zagreb, Zagrebačka županija i trgovačko društvo Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o. reguliraju međusobna prava i obveze u pripremi izrade studijsko-projektne dokumentacije za sufinanciranje sredstvima EU.