Hrvatska, Nekategorizirano

UZOR se protivi Sporazumu o suradnji na pripremi projekta Centar za gospodarenje otpadom Zagreb

cms-image-000044231– Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) oštro se u srijedu usprotivila Sporazumu o suradnji na pripremi projekta Centar za gospodarenje otpadom Zagreb kojeg su potpisali Grad Zagreb i Zagrebačka županija, ocijenivši da je nezakonit i štetan, te su od ministra zaštite okoliša i energetike zatražili hitno očitovanje i nalaganje obustave njegovog izvršenja, kao i preispitivanje svih okolnosti i utvrđivanje odgovornosti sudionika za njegovo sklapanje.

UZOR u priopćenju ocjenjuje da će građani platiti cijenu skupog i neisplativog CGO-a, jer EU iz fondova neće financirati objekte bez poštivanja hijerarhije gospodarenja otpadom, a građani RH plaćat će, ističu, i penale zbog neispunjenja zakonskih i preuzetih obveza prema EU, koji se ne mogu postići kroz sustav CGO-a, koji nije baziran na odvajanju na mjestu nastanka.

“Sporazumom se omogućuje se izgradnju novog CGO Zagreb neusporedivo štetnijeg od Jakuševca, te Zagreb na ovaj način nastavlja biti EU prijestolnica smeća, a uvozom smeća iz Europe u mega CGO-e, Hrvatska postaje Europsko smetlište na štetu (financijsku, ekonomsku, ekološku, zdravstvenu) svih građana Zagreba i Republike Hrvatske”, navode.

Ističu da izgradnja GCO u Zagrebu unaprijed predviđa lokaciju u Zagrebu, bez Plana gospodarenja otpadom kojim se tek treba uspostaviti sustav, bez Plana gospodarenja muljem s Centralnim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda u Zagrebu (CUPOVZ), Plana sprečavanja nastanka otpada, kao i studije izvedivosti za izgradnju istog CGO.

Dodaju i da se tim sporazumom omogućuje dovoz smeća u Zagreb iz Zagrebačke županije i šire, suprotno interesu građana, da se njime krše elementarna ljudska prava na zdrav život i okoliš i da je on suprotan “načelu blizine”.

“Sklapanjem Sporazuma omogućuje se daljnja realizacija 17 godina starog projekta i prljavim političkim trgovinama otvara se put za daljnju pljačku građana kroz uslugu prikupljanja komunalnog otpada, čime zagrebački gradonačelnik nastavlja realizaciju projekta, koji nije u javnom interesu građana”, stoji između ostalog u priopćenju UZOR-a, a prenosi Hina.