Hrvatska, Nekategorizirano

Zelena akcija: Zagrebački prostorni plan predviđa gradnju štetne spalionice otpada

Foto FaH/ Dario GRZELJ/ dag
Foto FaH/ Dario GRZELJ/ dag

Nevladina udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija upozorila je u petak da novi zagrebački prostorni plan, o čijim izmjenama danas završava javna rasprava, predviđa gradnju po zdravlje i okoliš štetne spalionice otpada u Resniku, zbog čega traže da se ta spalionica ukloni iz tog plana.

“Uputili smo službene komentare u kojima tražimo da se spalionica ukloni iz ovog dokumenta, jer je okolišno i zdravstveno štetna te ekonomski neisplativa i neodrživa. Ukupna vrijednost otpada koja se godišnje odlaže na Jakuševcu je preko 150 milijuna kuna, a većina toga bi se uništavala u spalionici koja je predviđena tim prostornim planom. Osim toga, spalionica je u suprotnosti s Nacionalnim planom gospodarenja otpadom, koji ne predviđa izgradnju takvih objekata”, navode iz Zelene akcije u priopćenju.

Ističu kako Grad Zagreb prije svega mora donijeti svoj plan gospodarenja otpadom, u skladu s Nacionalnim planom, kojim će definirati kvalitetan sustav gospodarenja otpadom, kao i postrojenja u okviru centra za gospodarenje otpadom.

“Kvalitetan sustav gospodarenja otpadom podrazumijeva mjere za prevenciju nastanka otpada, odvojeno prikupljanje ‘od vrata do vrata’, recikliranje, kompostiranje te mehaničko-biološku obradu bez proizvodnje goriva za spaljivanje. U skladu s tim, u okviru centra za gospodarenje otpadom ne smije se nalaziti postrojenje za termičku obradu otpada, već sortirnica otpada, kompostana te postrojenje za mehaničko-biološku obradu s anaerobnom digestijom i drugim mehanizmima za recikliranje poput proizvodnje sintetičkog pijeska”, objašnjavaju u Zelenoj akciji.

Dodatni problem u izmjenama prostornog plana vide i u tom što ih, kako tvrde, nisu izradile gradske institucije nego jedna privatna tvrtka. “Nemoguće je da gradske službe, koje kumulativno zapošljavaju više stručnjaka za prostorno planiranje od bilo koje usporedive službe u državi, nisu u stanju napraviti prijedlog izmjena prostornog plana”, kažu u Zelenoj akciji. (Hina)