Nekategorizirano, Stajališta

Aktivisti Zelene akcije ispred Gradske uprave upozorili na gomilanje smeća u Zagrebu

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/

– Prosvjednim performansom ispred zagrebačke Gradske uprave aktivisti Zelene akcije upozorili su u srijedu na “alarmantno stanje s gomilanjem smeća po ulicama”, za što krive gradonačelnika Milana Bandića i komunalno poduzeće Čistoću, te su zatražili uspostavu kontroliranog sustava odvajanja otpada, reorganizaciju odvoza i pravednu naplatu komunalnih usluga, prenosi Hina.

Prekid odvoza plastičnog otpada u Zagrebu dogodio se zbog isteka ugovora između Zagrebačkog Holdinga i tvrtke CIOS, zbog čega su se spremnici bili prepuni otpada, na što su građani upozorili objavom fotografija na društvenim mrežama. Aneks ugovora potpisan je u ponedjeljak, a Mario Košak iz Zelene akcije kaže kako je žalosno što je komunalno poduzeće počelo raditi svoj posao tek nakon pritiska medija i građana.

Aktivisti Zelene akcije ispred Gradske uprave, prekriveni plastičnim otpadom i s gas maskama, poručili su kako se Zagreb “guši u smeću”. Razvili su i transparente “To je rezultat vašeg (ne)rada” i “Zagreb: Europska prijestolnica smeća” te zatražili da gradske vlasti promijene Odluku o načinu prikupljanja komunalnog otpada i Plan gospodarenja otpadom.

Košak je izjavio novinarima da je gomilanjem plastičnog otpada Zagreb generirao gubitak u korist tvrtke CIOS, te upozorio kako je Uskok protiv Bandića podigao optužnicu za pogodovanje CIOS-u, koji je “uporno uključen u poslove gospodarenja otpadom u Zagrebu”.

“Godišnje se na Jakuševac baca više od 150 milijuna kuna vrijednih sirovina, dok gradska vlast istovremeno tvrdi da su unaprjeđenje odvajanja i pravedna naplata otpada preskupi”, rekao je Košak dodavši kako se to radi zbog zarade onih koji se bogate na poslovima s otpadom.