Hrvatska, Nekategorizirano

Zelene udruge od novoizabranih zastupnika zatražile zeleni oporavak i održivi razvoj Hrvatske

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Osamdeset udruga civilnog društva, energetskih agencija i institucija zatražilo je u srijedu od novoizabranih zastupnika u Hrvatskom saboru snažnu tranziciju prema niskougljičnom razvoju i stvaranju radnih mjesta i brzi, zeleni i održivi oporavak Hrvatske.

Zahtjev za zelenim oporavkom upućen je jer je “upravo aktualan trenutak ključan za stvaranje kvalitetnog temelja za istinski održiv oporavak”. Slijedi razdoblje oporavka od jedne od najvećih zdravstvenih, ali i ekonomskih kriza u novijoj povijesti, što će za hrvatsko gospodarstvo to biti težak udarac koji traži suradnju svih razina društva.

“Upravo sada imamo jedinstvenu priliku za ulaganja koja će dati snažan poticaj razvoju vlastitih resursa – u znanje i ljude, u održive i obnovljive domaće izvore energije, domaću industriju i poljoprivrednu proizvodnju, u inovacije i povećanje kvalitete života u gradovima”, naglasio je Luka Tomac iz Zelene akcije napominjući da EU daje razne poticaje za zeleno gospodarstvo.

Programska direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja Ivana Rogulj ocijenila je da će razvojne i investicijske odluke i akcije, koje pokrenemo u idućih šest mjeseci, definirati razvoj Hrvatske u sljedećih desetak godina, a time i mogućnost djelovanja na smanjenje emisija ugljika. Sada je iznos potrebnih ulaganja niži od troškova šteta i ukupnih koristi za hrvatsko društvo i gospodarstvo.

Inicijatori su zatražili usklađivanje klimatsko-energetske politike, počevši sa Strategijom niskougljičnog razvoja, s EU-ovim zelenim planom, a to podrazumijeva smanjenje emisija stakleničkih plinova za 65 posto do 2030. i smanjenje ili obustavljanje razvoja industrije na fosilna goriva.

Traže da se sredstva iz proračuna preusmjere u poticanje energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, borbu protiv energetskog siromaštva. Osvrnuli su se i na obnovu potresom pogođenih zgrada predloživšii da ona bude sveobuhvatna i niskougljična.

“Treba poticati građane i zajednice te im omogućiti da budu aktivni u energetskoj tranziciji – izradom povoljnog zakonodavnog okvira i osiguravanjem adekvatne edukacijske, provedbene i financijske podrške, vodeći pritom računa o osiguravanju istih uvjeta za građane iz ugroženih skupina”, stoji u priopćenju.

Dijalog potpisnika inicijative s predstavnicima nove Vlade i saborskim zastupnicima planiran je za rujan. Zahtjeve za zeleni oporavak i rast, ispred osamdeset potpisnika formirali su Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Greenpeace u Hrvatskoj, Zelena akcija i Zelena energetska zadruga. (Hina)