Nekategorizirano, Stajališta

Zelena akcija: Konačno pravedniji računi i usluga odvoza otpada u Zagrebu

Foto: Zelena akcija

Iz Zelene akcije u utorak su pozdravili predloženu odluku gradskih vlasti o prikupljanju i naplatu otpada u Zagrebu, ocjenjujući je velikim korakom u dobrom smjeru jer će omogućiti pravednije račune, više recikliranja i smanjenje otpada na Jakuševcu.

“Konačno pravedniji računi i kvalitetnija usluga odvoza otpada u Zagrebu”, priopćili su iz Zelene akcije, nevladinog udruženja građana za zaštitu okoliša koje je jedno vrijeme predvodio današnji zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Istaknuli su da predložena odluka donosi novosti vezane uz model prikupljanja otpada, pri čemu bi se svi spremnici stavili pod ključ kako bi se onemogućio pristup trećim osobama.

“Smatramo da je to dobar potez za kojeg se godinama zalažemo jer bi se boljim nadzorom omogućilo pravilnije odvajanje otpada, pa bi u konačnici i postotak recikliranja bio veći. To je dokazano u nizu uspješnih gradova diljem EU poput Ljubljane, tzv. europske prijestolnice čistoće”, naveo je Marko Košak.

Što se modela naplate tiče, dodao je, predloženom odlukom uvodi se djelomična naplata po količini miješanog otpada te građanima omogućuje da većim odvajanjem utječu na smanjenje svojih računa.

To je, ustvrdio je, svakako pozitivan pomak u odnosu na dosadašnju nepravednu naplatu po kvadraturi i broju članova kućanstva, jer motivira ljude na odvajanje i smanjenje otpada.

“Doći će do značajnog smanjenja računa onima koji su nepravedno plaćali visoke račune zbog veće kvadrature ili većeg broja ukućana. Računi će se smanjiti i onima koji će pravilno postupati s otpadom te koristiti predviđene popuste, a povećati onima koji ne odvajaju otpad, kao što nalaže Zakon o otpadu”, rekao je Košak.

Kao izazov u predloženom modelu naveo je nadzor nad odvajanjem i korištenjem službenih vrećica za miješani otpad, označivši potrebnim osigurati sve preduvjete za utvrđivanje neodgovornih pojedinaca kako se zakonom propisane ugovorne kazne ne bi naplaćivale ljudima koji se trude pridržavati pravila.

“U tu svrhu treba ojačati službu komunalnog redarstva te uvesti dodatne modele nagrađivanja onih koji se pridržavaju pravila. Očekujemo dugoročno prihvaćanje i našeg prijedloga da se vrećice za miješani otpad zamijene s prilagođenim manjim spremnicima i otpadomjerima”, naglasio je Košak iz Zelene akcije. (Hina)