EHO, Nekategorizirano

Leonor Teles najmlađa redateljica koja je osvojila Zlatnog medvjeda

Leonor Teles sa plaketom, Foto: Romi.hr
Leonor Teles sa plaketom, Foto: Romi.hr

Teles iz Portugala je najmlađa redateljica ikada koja je osvojila nagradu Zlatni medvjed na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, i to u kategoriji za najbolji kratki film.
Žiri 66. berlinskog filmskog festivala u 2016. je dodijelio nagradu njezinom filmu „Balada de um Batráquio“. Film je ujedno dobio velike ovacije mnogobrojne publike tijekom prikazivanja.

„Jednom davno, prije nego su se pojavili ljudi, sva su stvorenja bila slobodna“, govori pripovijedač. „Sve su životinje plesale zajedno i bile su neizmjerno sretne. Ali postojao je netko tko nije bio pozvan na zabavu – žabac. Počinio je samoubojstvo jednoga dana u trenutku bijesa zbog te nepravde prema njemu.“

U svojem filmu, mlada redateljica romskog porijekla Leonor Teles isprepliće današnji život Roma u Portugalu sa sjećanjima na prošlost. Film govori o predrasudama prema Romima u portugalskom društvu. Kroz ovu filmsku priču autorica je željela skrenuti pozornost javnosti na uvjerenja i praznovjerja koja degradiraju druge ljude, u ovom slučaju Rome, i zadržavaju ih na društvenim marginama.

Leonor Teles rođena je 1992. godine u Vila Franca de Xira, Portugal. Diplomirala je na Nacionalnoj filmskoj školi u Lisabonu 2013., smjer kinematografija i režija, a magistrirala je na području audiovizualnih umjetnosti i multimedije 2015. godine. Njezin raniji film – diplomski rad „Rhoma Acans“ iz 2013. je nagrađen na nekoliko europskih filmskih festivala.

Preuzeto sa portala: Romi.hr