EHO, Nekategorizirano

Mount Everest: Penjači s invaliditetom ispisuju povijest na planini

Everest-Osi1Nepalska vlast pokušala je prošle godine zabraniti penjanje osobama s invaliditetom pod opravdanjem da su to sigurnosne mjere, no sudovi su srušili pravila jer su diskriminatorna.

Godine 1975. Xia Boyu je izgubio stopala nakon što je svoju vreću za spavanje dao bolesnom kolegi iz tima tijekom velike oluje. Sada je u dobi od 69 godina postao drugi dvostruki amputirac koji se popeo na Everest – i prvi koji je to učinio s nepalske strane.

Australac Steve Plain, u međuvremenu, postavio je rekord za najbrži uspon na najviše planine na sedam kontinenata. Plainovo postignuće također ima priču o nadvladavanju fizičkog izazova, koja dolazi četiri godine nakon što je slomio vrat u nesreći, surfajući.

Oluja koja je prouzročila Xiaove ozebline dogodila se u “zoni smrti” iznad 8.000 metara i zaustavila je njegov tim na tri noći, nedaleko od vrha. Kao rezultat toga, stopala su mu morala biti amputirana. Zatim, 1996. godine, noge su mu amputirane iznad koljena zbog limfoma. Unatoč njegovim ozljedama, nikad nije napustio ideju dosezanja vrha.

“Penjanje na Mount Everest je moj san”, izjavio je u travnju za AFP.

“Moram to ostvariti. To također predstavlja i osobni izazov, izazov sudbine”, prenosi BBC njegovu izjavu

Nakon katastrofalnog uspona 1975., još je pokušao tri puta, 2014., 2015. i 2016. godine. Pokušaj 2016. godine doveo ga je blizu vrha prije nego je uslijedila mećava. No zabrana za penjače poput Xija gotovo je okončala njegove pokušaje.

Nepalska vlast pokušala je prošle godine zabraniti dvostrukim amputircima – kao i slijepim i solo penjačima – pokušaje dolaska na vrh. Vlasti su rekle da su nova pravila zapravo sigurnosna mjera, no sudovi su ranije ove godine srušili pravila jer su diskriminatorna.

U ponedjeljak, podržan od strane tima Šerpa vodiča, Xia je stigao do vrha, što Himalajski Times kaže da je prvi uspješan uspon s nepalske strane nekog dvostrukog amputirca.

Steve Plain također je iskoristio prvi mogući dan za uspon do vrha, postavljajući spomenuti rekord brzine uspona za sedam kontinenata.

“Prije tri i pol godine ležao sam u bolnici sa slomljenim vratom i tada sam si postavio cilj”, napisao je na Facebooku nakon što je stigao do vrha.

Plain je također iskoristio ovaj svoj rekordni pokušaj kako bi prikupio novac za dobrotvorne udruge Surf Life Saving Association i SpinalCure Australia – dvije udruge s kojima je jako povezan nakon svoje nesreće.

Damir Fatušić, In-portal.hr