Intervjui, Nekategorizirano

Nataša Kandić: Haaški sud je ipak došao do neke pravde

kandic_crSa druge strane, Haag je poruka da će onima koji donose pogrešne odluke kad-tad biti suđeno i da će, čak i u slučaju Miloševića i Tuđmana, ostati činjenice o politikama na čijem čelu su bili.

Razgovarao: Saša Kosanović, Novosti

Kakvi su vaši dojmovi u vezi presude bosanskohercegovačkoj šestorki?

Iskreno sam se iznenadila presudi. Očekivala sam da će po standardu koji je prevladavao u posljednje vrijeme zapovjedna odgovornost i udruženi zločinački poduhvat biti potpuno drugačije tumačeni, kao u slučaju Perišića, Simatovića i Stanišića. Sa druge strane, činilo se da suci nisu mogli izbeći ono što su u nekoliko postupaka utvrdili, a to je da je bilo riječi o međunarodnom oružanom sukobu i da je to bio suviše jak pravni razlog za primjenu nekih standarda koji su se ionako pokazali kao politički iznuđeni. Dakle, moje mišljenje je da su te presude posljedica pogrešnih politika koje sada vidimo u pravnom diskursu.

Milošević je prikrivao sudjelovanje i regularnih i paravojnih formacija. Zatim, nije bilo te, da tako kažem, javne promocije o sudjelovanju Srbije. A kada se izdvoje svi stavovi i izjave Franje Tuđmana, jasno se vidi koliko je bilo neskriveno da Hrvatska sudjeluje u ratu u BiH

Kako komentirate Praljkov suicid?

Što se tiče Praljka i njegove odluke da sebi oduzme život i da to bude baš u sudnici, to je njegov izbor i nije prvi put da osuđeni biraju što će poslije izrečene presude. Mislim da ta njegova gesta nije prekrila sve činjenice utvrđene u prvostupanjskom postupku. To je bila priča od dva-tri dana, naravno, u nekim krugovima će i dalje trajati, ali nema neku šansu da postane povijesno relevantan događaj. Bit će to samo jedan podatak.

Je li vas iznenadila kratkotrajna histerija koja je zahvatila hrvatske političke krugove nakon presude?

Jedno je histerija veterana, dakle sudionika rata, a drugo histerija onih koji zauzimaju najviše pozicije. I to sam, u prvom trenutku, doživjela kao veliko iznenađenje. Hrvatska je članica Europske unije i mora da prednjači u tome da prihvati presudu, bez obzira na to što netko osjeća, jer to je presuda međunarodnog suda i tu nema rasprave. Nepristojno je da političari na najvišim pozicijama govore o neprihvatljivosti i čak pričaju da će Sabor da osnuje neku komisiju koja će da preispituje hašku presudu. Međutim, bilo je i onih čiji utjecaj nije mali, poput bivših predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića. Na kraju se pokazalo da zapravo ipak ima utjecaja to što je Hrvatska članica Europske unije i da je u jednom trenutku došlo do povlačenja tih prvih izjava o neprihvatljivosti i saborskom preispitivanju haške presude, tako da mi se čini, što vrijeme više odmiče, da se u okviru političke elite to nastoji minimizirati i staviti na stranu. Ali u onim krugovima za koje se i očekuje da imaju jedan ekstreman stav to je razumljivo, zato što stotine tisuća veterana ili onih koji se smatraju braniteljima i koji imaju taj priznati status tu presudu doživljavaju kao udar na svoje osobno sudjelovanje u ratu.

Intervju u cijelosti pročitajte na portalu Novosti.