EHO, Nekategorizirano

Neravnopravnost počinje prije rođenja

djevojcice_crSvjetski lideri obećali su postići rodnu ravnopravnost do 2030. godine- ali na temelju trenutnog napretka za ovo će nam trebati više od 100 godina!

Zamislite svijet u kojem djevojčice mogu ostvariti vlastite ciljeve i realizirati svoje snove; svijet u kojem mogu aktivno sudjelovati u odlukama koje se tiču njihovih života; svijet u kojem su  oslobođene od nasilja i žive živote koje same odaberu. Svijet u kojem mogu napredovati, inspirirati  druge i uspjeti. To je svijet koji nastojimo postići – poruka je organizatora ovogodišnjeg Europskog tjedna akcije za djevojčice, prenosi SeZaM.

Od 9. do 13.listopada traje EUROPSKI TJEDAN AKCIJE ZA DJEVOJČICE 2017. koji će staviti naglasak na ono što još treba biti učinjeno da bi se prevladale barijere s kojima se suočavaju djevojčice/djevojke diljem svijeta  te da bi se osiguralo poštovanje, zaštita i primjena njihovih prava.

Kroz niz zagovaračkih akcija, akcija na razini javih politika i kampanja, zahtijevat će se od Europske unije da učini više i bolje za položaj djevojčica/djevojaka. Cilj organizatora ove akcije, koalicije organizacija civilnog društava koja između ostalih uključuju IPPF i Save the Children, jest da se donesu konkretne preporuke koje se mogu implementirati u cilju bolje zaštite, osnaživanja i promocije prava djevojčica kroz EU politike, prakse i programe od kojih će posebnu korist imati najviše marginalizirane djevojčice. Europski tjedan akcije za djevojčice podržavaju europske institucije i UN-ove agencije.

Pod sloganom “Djevojčice mogu…” ovogodišnji tjedan akcije pokazati će što sve djevojčice/djevojke mogu postići kada se njihova prava poštuju i štite. Kada ih osnažimo, zaštitimo i podržimo da ostvare svoja prava, djevojčice/djevojke mogu napredovati i uspjeti.