EHO, Nekategorizirano

‘Nevjerojatno je da Hrvatska ne provodi svoje zakone, zašto nitko za to ne odgovara pred državom’

82697-107871-jones7-011016“Zemlje koje razvijaju ravnopravnost kao politički cilj imaju i ravnopravnije društvo. U skandinavskim zemljama o ravnopravnosti spolova djeca uče u školi od prvog dana. To je vrlo važna poruka: djevojčice i dječaci su jednaki. Upravo je to utjecalo i na šire društvo. EU razumije taj cilj i važan joj je, pa on stoji i u ustavu Unije”, govori britanska profesorica Jackie Jones

AUTOR: Andreja Bratić

Kad su ženska prava u pitanju, britanska sveučilišna profesorica Jackie Jones svakako je jedan od najvećih autoriteta u Europi. I šire.

Ženama i njihovim pravima bavi se već petnaest godina. Jučer je bila gošća Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji na njihovoj godišnjoj skupini te sudjelovala u raspravi na temu “Primjena ženskih kvota u politici – lekcije za ženske kvote u gospodarstvu”.

Ovih je dana ta tema u Hrvatskoj posebno aktualna i intrigantna jer, kako se čini, Hrvatska će u novom sazivu Sabora imati samo 12,5 posto žena, njih ukupno 19, što je najmanji broj zastupnica u posljednjih petnaestak godina.
Nepovoljan omjer

Prema istraživanju Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji, u Hrvatskoj je općenito u Upravama 78 posto muškaraca i 22 posto žena, dok je u Nadzornim odborima tvrtki koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi 81 posto muškaraca i 19 posto žena. Omjer je još nepovoljniji u onim tvrtkama koje kotiraju na burzama, a u kojima je najveća koncentracija poslovne moći i utjecaja.

Što profesorica Jones kaže na to?

– Devetnaest zastupnica je svakako vrlo, vrlo malo. Čini mi se nevjerojatnim da u Hrvatskoj postoji Zakon o ravnopravnosti spolova, koji propisuje žensku kvotu od 40 posto, a koji se ne provodi, niti relevantne institucije sankcioniraju njegovo neprovođenje. To je razlog za ozbiljnu zabrinutost i osnova za poduzimanje odlučnih koraka, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou.

Situacija u kojoj se ne poštuje postojeća legislativa je neprihvatljiva i ako se problem ne može riješiti unutar zemlje, treba se okrenuti međunarodnim institucijama i Europskoj komisiji, odnosno Europskom institutu za rodnu ravnopravnost (EIGE). Budući da je Hrvatska potpisnica konvencije Ujedinjenih naroda CEDAW o eliminaciji svih vrsta diskriminacije protiv žena, u ovom je slučaju moguće tražiti i očitovanje Ujedinjenih naroda – kaže profesorica.
Posebne mjere

Naime, prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, pravne osobe koje su u većinskom državnom vlasništvu, tijela državne uprave te ostale pravne osobe i obrtnici koji zapošljavaju više od 20 radnika obavezni su donijeti antidiskriminacijske zakonske odredbe i mjere za uspostavljanje ravnopravnosti spolova.

Zakon propisuje i da se donošenjem i provođenjem posebnih mjera treba promicati ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca u tijelima zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti. Te posebne mjere uvodit će se uvijek kada je zastupljenost jednog spola osjetno neuravnotežena, što znači da je zastupljenost jednog spola u tijelima političkog i javnog odlučivanja niža od 40 posto.

Sankcije predviđene za kršenje ovih obaveza su novčane kazne do 30 tisuća kuna i propisane su samo za tijela državne uprave i društva u većinskom državnom vlasništvu. Ipak, nijedna politička stranka u Hrvatskoj do sada nije kažnjena. Za ostale pravne osobe, one u privatnom vlasništvu, ne postoje sankcije.

– Mijenjanje načina razmišljanja i ponašanja u gospodarstvu i politici zahtijeva političku volju – na bilo kojoj razini. Nije dovoljno samo imati potrošače. Dobro poslovanje zahtijeva i hrabrost za promjene načina na koji se donose odluke unutar kompanije kako bi se na taj način povećao profit. No, budući da nema dovoljno volje za promjenu, trebamo normativne zakone koji, kada stupe na snagu, u vrlo kratkom roku pokažu da se radi o pozitivnom potezu: povećaju se i profit i broj klijenata ili potrošača.
Politička pozicija

Dakle, morate imati političku hrabrost za donošenje zakona. Nametnuti kvote za nedovoljno zastupljen spol. Europska direktiva proći će dugi put kako bi naša društva postala izjednačena te se kako bi se povećao profit kompanijama. Isto vrijedi i za političke kvote. U Velikoj Britaniji pitanje zastupljenosti žena u parlamentu riješeno je na stranačkom nivou već u predizbornoj fazi, kad se u svakoj izbornoj jedinici unaprijed definira hoće li predstavnik stranke koja dobije mjesto biti muškarac ili žena. Takvu praksu provodi Laburistička stranka, što je u skladu s njezinom političkom pozicijom. Trenutno je u britanskom Parlamentu 29 posto žena, a u Njemačkoj ih je, primjerice, 39 posto zahvaljujući ZIP sustavu na listama koje provode gotovo sve stranke. To znači da je redoslijed na listi: žena, muškarac, žena, muškarac. Ovakva iskustva pokazuju da je ZIP sustav ključan za veći broj žena u parlamentu jer, osim ravnopravne zastupljenosti, omogućuje da žene dođu na značajnije pozicije. Od srca vam to preporučujem. Nemojte da ženske kvote ostanu samo prazno slovo na papiru. Bit će svima bolje – govori nam ugledna pravnica.

Jer, sva su društva, kaže, a ne samo hrvatsko, patrijarhalna. Neka više, neka manje.

– To je politički sustav koji smo naslijedili. Ali, stvari se moraju mijenjati, 21. stoljeće je. Vidimo nemire u mnogim četvrtima, to je očit znak da dosadašnji modeli poslovanja nisu više mogući. Trebamo imati zastupljene sve sektore društva, a posebno žene – tvrdi Jackie.

Zakoni, točnije politička volja, čine razliku među europskim zemljama kad je u pitanju jednakost spolova. I tu su Skandinavci najbolji.

– Zemlje koje razvijaju ravnopravnost kao politički cilj imaju i ravnopravnije društvo. U skandinavskim zemljama o ravnopravnosti spolova djeca uče u školi od prvog dana. To je vrlo važna poruka: djevojčice i dječaci su jednaki. Upravo je to utjecalo i na šire društvo, a do toga bismo trebali doći i na globalnoj razini. Europska unija razumije taj cilj i važan joj je, pa on stoji i u ustavu Unije – govori Jackie.

Cilj udruge europskih pravnica kojoj je ona na čelu među ostalim je poboljšati razumijevanje europskog zakonodavstva i njegove učinkovitosti u odnosu na jednakost, s posebnim osvrtom na žene. Ideja im je okupljati sve pravnice i odvjetnice u Europskoj uniji te zajedno istraživati, organizirati konferencije i zauzimati se za prava i interese žena.

– Mreže i umrežavanja bilo koje vrste su važna. Posebno je važno da žene podupiru jedna drugu, da raspravljaju o zajedničkim temama i problemima kao što smo i mi jučer ovdje u Zagrebu. Hrvatsku udrugu čine poduzetne i dinamične pravnice i odvjetnice koje rade velik posao kao što je i inicijativa za uvođenje kvota i provođenje tih propisa – govori nam Britanka.

Projektom unutar Europske komisije koji se bavi rodnom jednakošću razvila se javna svijest, strategija, ali i sustav mjerenja zastupljenosti žena.

– Upozoravamo na premali broj žena u upravama i nadzornim odborima te izlažemo kompanije pritiscima da žene treba postavljati na menadžerske funkcije. Više od stotinu aktivista na 125 godišnjih sastanaka u najvećim kompanijama zemalja Europske unije ispitivalo je prisutnost žena na svim razinama – govori Jackie, koja je i koordinatorica projekta rodne jednakosti Europske komisije koji je rezultirao uvođenjem Zakona o obveznim ženskim kvotama u gospodarstvu u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i drugim europskim zemljama. A to je samo jedna u nizu njezinih aktivnosti u međunarodnim udrugama.
Tortura nad ženama

Puno je govorila i o problemima nasilja nad ženama, trgovine ljudima, silovanjima, seksualnom zlostavljanju, prisilnim brakovima, obrezivanju žena… Sada je uključena u raspravu o novom međunarodnom pravnom instrumentu u eliminaciji nasilja nad ženama i djevojčicama.

– Tortura nad ženama i djevojčicama je nevidljiva. Trenutno ne postoje međunarodni zakoni koji brane nasilje nad ženama i to je jedan od elemenata koji nam je nužan kako bismo se borili protiv rasprostranjenog i sustavnog problema – komentirala je.

Osim toga, ističe, trebamo pravomoćni ugovor UN-a ili dodatak Konvenciji UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena koji bi pokrivao normativne praznine postojećih sustava. I sama je preuzela taj zadatak te još prošle godine u UN-u predstavila prijedlog konvencije o nasilju nad ženama. Nacrt obuhvaća i nasilje i mučenje od privatnih osoba, ne samo država.

– To može biti bilo što. Od supruga koji fizički zlostavlja suprugu do silovanja žena tijekom oružanog sukoba. Moramo raskrinkati te kriminalce – objasnila je Jackie i dodala kako mnoge zemlje niti nemaju zakonom reguliranu zabranu nasilja nad ženama.

Naime, revizija zakona 196 država pokazala je da su takvi zakoni bili nepotpuni, diskriminirajući ili nisu niti postojali.

– Trebamo sigurnost za svaku ženu i dijete na planetu. Učiniti nešto po tom pitanju nije dovoljno, ali je vrlo, vrlo dobar početak – zaključila je Jackie Jones.

Preuzeto sa portala: Jutarnji list