EHO, Nekategorizirano

Novo istraživanje pokazalo da je transrodnost urođena, a tzv. ‘rodna ideologija’ je izmišljotina

wipeout_transphobiaZnanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Sao Paolu otkrili su da trans osobe imaju karakteristike koje ih više približavaju spolu s kojim se identificiraju, zaključivši da razlike počinju još u maternici, tijekom gestacije.

Autorica: doc.dr.sc. Inga Marijanović

Usporedili su morfologiju mozga i volumene pojedinih segmenata korištenjem uređaja za MRI (engl. magnetic resonance imaging). Kombiniranjem snažnog magnetskog polja, radiovalova i specijaliziranog informatičkog sustava koji stvara višedimenzionalne slike moguće je utvrditi detaljnu morfološku analizu mozga.

U ovom istraživanju analizirali su četiri grupe ispitanika – transrodne žene koje prethodno nisu tretirane hormonima, transrodne žene koje su tretirane najmanje jednu godinu, cisrodne žene i cisrodne muškarce.

Posljedice stresa

Prvo je uočeno da cis-žene imaju manji ukupni volumen mozga od ostale tri skupine. Takav rezultat potvrđuje već dosad uočeno saznanje da je ženski mozak volumenski manji od muškog. Također, to ukazuje da volumen mozga transrodnih žena odgovara spolu koji im je dodijeljen po rođenju, dakle, odgovara muškom spolu.

Drugi i posebno značajan rezultat istraživanja jest regionalni volumen sive tvari koji u području insule pokazuje niže vrijednosti kod obje grupe trans-žena. Insula ili moždani otok ima ulogu u emotivnom subjektivnom doživljavanju. Eksperimenti su pokazali da insula ima važnu ulogu u doživljaju bola i iskustva velikog broja osnovnih emocija, uključujući i mržnju, ljubav, strah, gađenje, sreću i tugu.

Insula je u dobroj poziciji da integrira informacije u vezi s tjelesnim stanjem u emocijskim i kognitivnim procesima višeg reda. Smanjeni volumeni insule su također pronađeni kod osoba koje pate od depresije pa također treba uzeti u obzir i mogućnost da je smanjena insula kod trans-žena posljedica stresa uslijed poremećaja rodnog identiteta.

Nije riječ o “rodnoj ideologiji”

S obzirom na to da su u ovoj studiji sudjelovale samo androfilne trans-žene, tj. one koje osjećaju seksualnu privlačnost prema muškarcima, moguće je i da je pronađena razlika povezana sa seksualnom orijentacijom.

Budući da je etiologija poremećaja rodnog identiteta (rodne disforije) još uvijek nepoznata, značaj ovog istraživanja je velik jer ukazuje na biološku specifičnost trans-žena. Smatra se da kod transrodnih osoba, u drugoj polovici trudnoće, fetalni razvoj mozga odgovoran za spolnost nije u skladu s razvojem ostatka tijela.

Takva promjena bi mogla biti vidljiva kao specifična neuroanatomska osobina. Zabilježena promjena na području insule može biti povezana s neuralnom mrežom vlastitog poimanja tijela te također može reflektirati stres koji prati rodnu disforiju.

Carmita Abdo, koordinatorica Programa za istraživanje spolnosti na Sveučilištu i glavna istraživačica na projektu, istaknula je da je istraživanje pokazalo da transrodnost nije društveni produkt: “Promatrali smo specifičnosti u mozgovima trans osoba, a naša su saznanja važna u svjetlu ideje ‘rodne ideologije’. Sve je više dokaza da nije riječ o ‘ideologiji’ jer naša vlastita istraživanja bazirana na MRI ukazuju na prepoznatljive strukturalne osnove”.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u poznatom znanstvenom časopisu Scientific Reports.

Preuzeto sa portala: Crol.hr