EHO, Nekategorizirano

Održana 11. Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Zbog velikog interesa osnovnoškolaca dubrovačkog kraja protekli vikend se održala druga ovogodišnja Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu. Radionicama u sklopu Ljetne škole brodogradnje na Lokrumu svake godine se iznova dokazuje bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva, te znanje vezivanja mornarskih čvorova. Brodomaketarstvo i mornarski čvorovi su izvrstan uvod uz sve djelatnosti povezane s morem, priopćila je Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Prvog dana 11. Ljetne škole brodogradnje u masliniku na Lokrumu održalna je radionica brodomaketarstva na kojoj su se učenici uz mentorstvo voditelja radionice izrađivali raznovrsne makete brodova, kao što su: kajaci, primorske barke, pasare i remorkeri.

Voditelj radionice je  bio Mladen Mitić, nagrađivani brodomaketar, međunarodni brodomaketarski sudac, predsjednik Hrvatskog saveza brodomaketara i Modelarslog instituta Nave Dumins.

Radionicu mornarskih čvorova drugog dana je vodio Lovre Peović iz Jedriličarskog kluba Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ. Na radionici polazinici su nakon uvodne priče o konopima, vrstama i gdje se koriste, naučili vezati osnovne mornarske čvorove, kao što su: ženski čvor, muški čvor, osmica, dupla osmica i zastavni čvor. Nakon toga su se natjecali u potezanju konopa spojenog sa čvorovima koje su naučili. Za kraj Lovre im je objasnio i praktično pokazao kako rade sustavi s jednom i više kolotura.

Ljetna škola brodogradnje organizirana je u suradnji Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Modelarskog instituta Nave Dumins, Društva brodomodelara “Argosy”, Jedriličarskog kluba Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ, uz podršku Rezervata Lokrum i Hrvatskog saveza brodomaketara u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 HRK.