EHO, Nekategorizirano

Održana završna konferencija EU projekta ‘Idem, dakle gdje sam!?’

U ponedjeljak, 28. veljače 2023. s početkom u 15.30 sati održana je završna konferencija EU projekta ‘Idem, dakle gdje sam!?’

Završna konferencija održana je u predvorju kazališta Vidra, gdje je Dramski studio slijepih i slabovidnih “Novi život” predstavio rezultate provedbe projekta kroz proteklih 20 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta bila je 464.314,64 kuna ( 61.625,14 eura) te je projekt u potpunosti sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Konferenciju je otvorio voditelj projekta David Čavara, te upoznao nazočne s ciljevima, tijekom provedbe i postignućima projekta. OOdržana završna konferencija EU projekta ‘Idem, dakle gdje sam!?’pći cilj projekta bio je povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba kroz daljnji razvoj usluge videćeg pratitelja. Posebnost i važnost ovog projekta očituje se u tome što osim redovnih pratnji u obavljanju raznih životnih aktivnosti, videći pratitelj sudjeluje u aktivnostima koja za sebe vežu bavljenje kazališnom umjetnošću. Tako je videći pratitelj radio sa slijepim osobama prilikom upoznavanja sa rekvizitima i kazališnim prostorom, asistirao na predstavama i probama, te putovao i sudjelovao na gostovanjima izvan Zagreba. Kroz projekt je prošlo 17 korisnika, a videći pratitelj je sudjelovao na 23 predstave u Zagrebu, od čega na 3 premijere. Osim u Zagrebu, videći pratitelj sudjelovao je na 12 gostovanja – Đurđevac, Rovinj, Otočac, Vinkovci, Beli Manastir, Varaždin,Vukovar, Bjelovar te Požega dva puta. U projektu je pređeno preko 14.700 kilometara te se veliki dio pratnji odvijao pješice, posebice u užem centru grada.

Nakon prezentacije rezultata riječ je preuzeo Vojin Perić, ravnatelj Dramskog studija slijepih i slabovidnih “Novi život”. Vojin Perić osvrnuo se na važnost asistencije videćeg pratitelj u radu slijepih osoba koje se bave umjetnošću. Naglasio je koliko je bitan videći pratitelj za osobe s oštećenjem vida te kako treba raditi na tome da usluga započeta ovim projektom bude kontinuirano i sustavno financirana i nakon njegova završetka.

Nakon izvještaja voditelja i ravnatelja prisutni korisnici projekta izrazili su zadovoljstvo provedbom projekta i uslugom videćeg pratitelja.

Voditelj projekta i ravnatelj zahvalili su svim prisutnima te zatvorili završnu konferenciju ovog projekta.

Projektu “Idem dakle gdje sam” odobreno je 464.314,64 kuna ( 61.625,14 eur) bespovratnih sredstava na pozivu “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza III” iz Europskog socijalnog fonda.