Aktivizam, Nekategorizirano

Izložba posvećena glumačkoj družini Novi život u Tiflološkom muzeju

novi-zivotIzložba “Daske koje (Novi) život znače”, koja se otvara u četvrtak 5. listopada u Tiflološkom muzeju u Zagrebu, predstavit će povijest i razvoj zagrebačkog Dramskog studija slijepih i slabovidnih Novi život, kazališta koje već sedamdeset godina djeluje kao kreativni poligon na kojemu slijepi i slabovidni glumci ostvaruju svoje nadahnjujuće glumačke kreacije, prenosi Hina.

Kazalište izniknulo 1948. u poslijeratnom Zagrebu kao rezultat potrebe za novim oblikom kulturno-prosvjetnog i društveno-zabavnog rada među slijepima, glumačka družina Novi život od tada do danas neprestano djeluje i razvija se, izvodeći raznolik repertoar, od komedije dell’arte, antičke tragedije, nadrealizma, moderne drame i plesa, do dječjih predstava, stoji u najavi.

Bavi se i Boalovim kazalištem i različitim art-aktivističkim performansima, te je od osnutka do danas odigralo preko 3550 predstava, od čega stotinjak premijera, okupljajući na svojim projektima brojna značajna imena hrvatskog kazališnog života, od režisera, scenografa, kostimografa, pa sve do profesionalnih glumaca.

Dramski studio Novi život osnivač je i međunarodnog kazališnog festivala slijepih BIT Blind in Theatre, prvog i jedinog takvog u svijetu, koji na svaki sljedeći festival u Hrvatsku dovodi sve više slijepih kazališnih skupina, a ove se godine održava njegovo deseto izdanje.

Za svoj rad kazalište je osvojilo brojna priznanja i nagrade, među kojima i Grand prix na 8. međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav, nagradu Zlatna žar ptica, za posvećenost zajedništvu u kazališnoj igri na 13. Naj, naj, naj festivalu, nagradu za najbolju glazbu na 16. Naj, naj, naj festivalu, Povelju Predsjednika Republike Hrvatske, 2013. te uvijek i iskreno oduševljenje vjerne kazališne publike.

U ansamblu trenutno djeluje devet glumaca – Ružica Domić-Lalović, Suzana Bliznac, Dajana Biondić, Ružica Drenski, Anita Matković, Milenko Zeko, Marijo Glibo, Igor Kučević i Vojin Perić – te brojni vanjski suradnici profesionalci – scenaristi, scenografi, kostimografi, dizajneri svjetla, šminkeri, tehničari, administratori te režiseri i povremeno glumci akademskog obrazovanja.

Osim prikaza nastajanja i djelovanja kazališta u sedamdeset godina njegova postojanja, izložba, koja ostaje otvorena do 1. prosinca, predstavit će snagu umjetničkog izričaja najstarije kazališne skupine u svijetu za slijepe i slabovidne glumce, te sazrijevanje njezinih članova koji puni entuzijazma i životne radosti već desetljećima nižu velike uspjehe i prkose predrasudama, poručuje se u najavi.