EHO, Nekategorizirano

Policija fascinirana Glasnovićevim metodama?

Izvor i foto: Novi list
Izvor i foto: Novi list

Tridesetak pripadnika zagrebačke kriminalističke i interventne policije prekinulo je u petak navečer promociju novog albuma grupe „Svemir“ u Klubu studenata elektrotehnike (KSET-u) i, po svjedočenju očevidaca, pretresali su oko sat i pol pedesetak posjetitelja tog studentskog okupljališta. Pjevačica grupe „Svemir“ piše na Facebook profilu da su odmah popaljena svjetla, posjetitelji su poslagani uza zid, gotovo nikome nije se dozvoljavao odlazak na WC, pretresali su se ruksaci i izvrtani džepovi.

Autor:  Zdenko Duka

Naposljetku, poslije dugog maltretiranja, kod jedne osobe pronađeno je nešto marihuane a majka jednog od članova benda nije imala kod sebe osobnu iskaznicu. To je rezultat akcije koje je angažirala toliki broj policajaca, prekinula promotivni koncert, uništila dobru zabavu, obilježila KSET kao sumnjivo i ozloglašeno okupljalište i zastrašila mlade koji odlaze tamo i u druge klubove u kojima svira nekomercijalna glazba.

Nakon blamaže i bespotrebnog, promašenog pokazivanja sile u KSET-u, Policijska uprava zagrebačka priopćila je o rezultatima: “Provedena je racija u suradnji s poreznom inspekcijom. Kod jedne osobe smo pronašli sumnjivu biljnu opojnu tvar ili drogu u žargonu. Jedna osoba je prijavljena za povredu javnog reda i mira. Također, tijekom postupanja u klubu nije bilo uporabe sredstava prisile niti smo zabilježili prigovor na policijsko postupanje”.

Nije možda slučajno da je policija upala u Klub studenata elektrotehnike baš istog tog dana kad je od Hrvatske glazbene unije dobio priznanje za doprinos domaćoj glazbenoj sceni u posljednjih 40 godina.

Jer, koliko možemo primijetiti policija izbjegava racije u narodnjačkim klubovima gdje je obično razmjerno znatno više ljudi koji su na opasniji način povezani s kriminalom nego u klubovima studenata. I ako bi to bio cilj racija, u narodnjačkim bi se klubovima našlo čak i više droge ali – i više oružja. No policija obično tamo ne ide, jedino post festum, kad mora, ako i kad se već dogodi kakvo propucavanje.

Siniša Hajdaš Dončić je u povodu racije u KSET-u uputio zastupničko pitanje ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću pa ga, među ostalim, pita „o kakvoj se strategiji organa prisile radi?“ I dalje: „Da li su u fokusu akteri subkulture, da li se udara na mjesta koja drugačije razmišljaju? Kakva se to poruka šalje i što može očekivati kulturna scena na ovim prostorima?“

Orepić je ministar policije ali je, navodno, odnosno u predizborne svrhe, i stari roker i alternativac.

Jer, prisjetimo se da su Vlaho Orepić i Most, u posljednjoj predizbornoj kampanji u rujnu, na poljani ispod zagrebačkog savskog Zelenog mosta organizirali rock koncert i tim događajem dali potporu inicijativi za službeno preimenovanje Zelenog mosta u Hendrixov most. Prvi kandidat na listi Mosta u 1. izbornoj jedinici Vlaho Orepić deklarirao se kao ljubitelj gitarističkog genija Jimija Hendrixa.

Ali, što sad poslije izbora i sastavljanja nove Vlade? Koja je orijentacija, kakav je to profesionalizam i kakva loša policijska profesionalna procjena?

Ne mora biti daleko od istine da su barem neki odgovorni u policiji fascinirani militantnim, nasilničkim metodama koje je za ‘sređivanje’ studentske pobune na Filozofskom fakultetu protiv nametnutih dekana predložio saborski zastupnik Željko Glasnović: „Taj fenotip podivljaloga titojungenda može se lako prepoznati. .. patološki mrze sve što je hrvatsko i žale za izgubljenim privilegijama njihove propale države. U razvijenim demokracijama kad manjina tlači većinu to se rješava pendrekom i suzavcem.“

Najbitnije je u demokraciji pa i u demokraturi osigurati i promovirati pune osobne slobode a one su posljednjih godina u Hrvatskoj na udaru. Svakoj zloupotrebi slobode treba se na vrijeme solidarno i glasno suprotstavljati.

 

Preuzeto sa portala: Novi list