EHO, Nekategorizirano

Pravobraniteljica Slonjšak osudila brutalno nasilje nad osobom s invaliditetom u Kaštelima

Policija je podnijela kaznena prijave i predala pritvorskom nadzorniku dvojicu mladića koji su se brutalno iživljavali nad 19-godišnjakom s posebnim potrebama, a nasilje je osudila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Splitska policija osnovano sumnja da su mladići – jedan maloljetnik i jedan 19-godišnjak, 22. kolovoza na području Kaštel Štafilića od oštećnog 19-godišnjaka tražili dvije tisuće kuna, a tijekom događaja fizički su ga napali udarajući ga po tijelu i glavi.

Kako bi podmirio navodni dug 19-godišnjak je idućeg dana maloljetniku predao i motor, koji mu je on vratio navodeći kako više nema dugova.

Napadnuti mladić nije zatražio liječničku pomoć, navodi se u ponedjeljak u priopćenju policije.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je i da su osumnjičeni u više navrata oštećenom prodavali marihuanu.

Policija dvojac sumnjiči za iznudu i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, navodi se u priopćenju policije.

Slonjšak: Očekujem žurno reagiranje svih nadležnih tijela

Nakon što je u medije dospjela snimka brutalnog fizičkog napada na mladića u Kaštel Štafiliću za kojeg se navodi da je osoba s invaliditetom, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak najoštrije je osudila napad te očekuje žurno reagiranje svih nadležnih tijela.

Uporaba fizičke sile i nadmoći mladih ljudi prema nejakom i nezaštićenom vršnjaku složenih obiteljskih i životnih prilika, nedopustiv je čin koji zahtijeva moralnu i sudsku osudu. Iz konteksta cjelokupne situacije i dostupnih informacija pretpostavljamo da je žrtva odabrana od strane nasilnika upravo zbog određenih osobnih karakteristika i teškoća koje ima, a što počinjenom kaznenom djelu daje obilježje zločina iz mržnje, navodi se u priopćenju.

Zločin iz mržnje kao kazneno djelo počinjeno upravo zbog određenih osobina žrtve, među kojima i postojanja određenog oblika invaliditeta, prestaje, kaže Slonjšak, biti problem samo žrtve i počinitelja već je širi društveni problem koji zahtijeva angažman svih resursa u zajednici.

Kazna izrečena prema počiniteljima kaznenog djela nužno mora imati i odgojni karakter u svrhu otklanjanja uzroka takvog ponašanja, a žrtvi kaznenog djela je potrebno osigurati psihološku pomoć radi prevladavanja traume prouzrokovane napadom. Pravobraniteljica u tom smislu zahtijeva žuran angažman svih za to nadležnih tijela, kako pravosudnih tako i nadležnog centra za socijalnu skrb.

Slonjšak je ujedno pozvala medije da se suzdrže od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja osobnih i obiteljskih prilika žrtve koje može dovesti do njegovog dodatnog traumatiziranja.