Nekategorizirano, Stajališta

Pravobraniteljica Anka Slonjšak oštro osudila udaljavanje djeteta s Down sindromom iz kafića

 Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak oštro je u petak osudila događaj u Zadru kada je od majke djevojčice sa sindromom Down i njezine prijateljice zatraženo da s djetetom napuste ugostiteljski objekt zbog “narušavanja reputacije lokala”.

“Gruba i izravna diskriminacija usmjerena prema djetetu sa teškoćama u razvoju i njenom roditelju apsolutno je neprihvatljiva te zaslužuje snažnu moralnu osudu”, reagirala je Slonjšak u priopćenju na incident u kojem je konobar jednog kafića na zadarskoj Kalelargi zatražio da djevojčica s Down sindromom napusti lokal “jer mu narušava reputaciju”.

Slonjšak ističe da je takav postupak strogo zabranjen i utuživ prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, koji osigurava zaštitu i promiče jednakost svih hrvatskih građana kao najvišu vrednotu ustavnog poretka.

“S obzirom na snažne osuđujuće reakcije građana Zadra i lokalnih dužnosnika, kao i na brojne pozitivne vijesti iz Zadra o integraciji djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u lokalnu zajednicu, vjerujemo da se radi o izoliranom incidentu, a ne o uobičajenoj praksi. Ipak, svaki ovakav događaj važno je osvijetliti i nanovo poslati poruku o važnosti poštovanja, uvažavanja i priznavanja djece i odraslih osoba s invaliditetom koji to trebaju i zaslužuju”, ističe pravobraniteljica. (Hina)