Intervjui, Nekategorizirano

Prof. dr. Urszula Doliwa za Radio Presedan govorila o iskustvima zatvorskih radija u Poljskoj

Na eRadiju za drugu šansu (epizode #20 i #21), podcastu studentskog internetskog Radio Pressedana u dva nastavka emitiran je prijevod intervjua s profesoricom doktoricom habilitacije Urszulom Doliwa.

Prof. dr. hab. Urszula Doliwa voditeljica je Instituta za novinarstvo i društvenu komunikaciju Sveučilišta Warmia i Mazury, koje se nalazi u Olsztynu, u Poljskoj. Njezin znanstveni interes, među ostalim, fokusiran je na medije u zajednici i neprofitnu medijsku proizvodnju.

U kontekstu projekta „eRadio za drugu šansu“, profesorica Doliwa se pojavljuje kao autorica nekoliko znanstvenih radova utemeljenih na istraživanju o zatvorskim radijima koje je provela u istražnom zatvoru u Olsztynu kao i zbog osobnog iskustva dobre prakse u raznim inkluzivnim aktivnostima suradnje studenata i zatvorenika u okviru art projekata Sveučilišta Warmia i Mazuri.

U prvom dijelu intervjua (epizoda #20) profesorica  Doliwa govori o tome kako radio itekako može biti važna platforma za rehabilitaciju zatvorenika. Na temelju samostalnog pripremanja programa – od kojih se najbolje zatvorske radijske emisije imaju priliku slušati i na javnom radiju – zatvorenici imaju priliku učiti i usavršavati svoje vještine i interese, koje tada mogu podijeliti s drugima putem radio-valova. Razgovor sadrži različite priče iz poljskih zatvora, no profesorica Doliwa ističe da se suradnja na mnogim poljima može i poboljšati, pri čemu fokus treba ostati na zatvorskom radiju i izvornoj produkciji sadržaja zatvorenika.

Intervju s profesoricom Doliwa izvorno je realizirala autorica i voditeljica projekta „eRadio za drugu šansu“, docentica Željka Bagarić, prilikom posjeta Olsztynu u cilju uspostavljanja suradnje u okviru projekta „eRadio za drugu šansu“. Obje emisije je prevela i uredila Dorotea Kos.

 

Emisije poslušajte na stranici eRadio za drugu šansu.

Emisije su dostupne i na YouTube kanalu Sveučilišta Sjever.

Emisije u obliku pristupačnom osobama s oštećenjem sluha dostupne su na ovoj stranici.

……………………….

Projekt „eRadio za drugu šansu“ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a odobren je za provedbu na pozivu Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.
Ukupna vrijednost projekta je 644.502,46 HRK.