EHO, Nekategorizirano

Punkt zapošljava osobe s invaliditetom

pula_crIza projekta stoji Danijela Kasumović-Maružin, koja navodi da će kroz svoj rad poduzeće nuditi usluge iz ugostiteljstva, ali i poljoprivrede, a cilj je pokrivati cijelu županiju. Kasumović- Maružin je po struci defektolog – edukacijski rehabilitator s radnim mjestom u Školi za odgoj i obrazovanje zadužena za predmet tehnologije poljoprivrede i ugostiteljstva, a svake godine gleda kako djeca koja završavaju školu ne uspijevaju pronaći posao, prenosi Vox Feminae.

– Godinama radim s učenicima s intelektualnim teškoćama, srednjoškolcima koje osposobljavam za otvoreno tržište rada. Oni se pripremaju za pomoćna zanimanja i to pomoćnog kuhara i slastičara, pomoćne vrtlare, cvjećare, voćare, vinogradare, vinare, autolimare i ostala zanimanja koja nudi škola. Ono što mi je svake godine teško gledati je, da kada završe školu, nitko od naše djece ne dobije posao. Istina, teška su vremena, ali je i činjenica da su poslodavci puni predrasuda, pogotovo prema osobama s intelektualnim teškoćama. Jedno je istraživanje tako pokazalo da bi od svih ponuđenih osoba, 95 posto poslodavaca osobu s intelektualnim teškoćama birali zadnju – kazala je za Glas Istre te dodala da je upravo zbog takvog stanja na tržištu rada odlučila biti njihova poslodavka.

Iako je otvorila poduzeće svoj projekt ne smatra poduzetničkim, već prvenstveno edukativno-rehabilitacijskim.

– Ja ću ih zaposliti prvenstveno da potaknem društvene promjene, ali i da im pomognem da ih se sagleda kroz prizmu mogućnosti, a ne njihovog hendikepa – kaže.

Poduzeće za početak zapošljava ukupno osam osoba, i to dvije osobe s intelektualnim teškoćama i jedna s tjelesnim koja će biti zadužena za dostavu, uz voditelja profesionalnog kuhara. Potom će dvije osobe s intelektualnim teškoćama biti zaposlene i na području poljoprivrede uz stručno vodstvo inženjera agronomije. U domeni ugostiteljstva nudit će, naime, gablece, catering, ručak uz besplatnu dostavu, dok će u domeni poljoprivrede nuditi uređenje okućnica i okoliša, pomoć u sezonskim radovima, poput branja maslina i grožđa, ali biti ispomoć i u drugim poslovima kako privatnim tako i poslovnim korisnicima.