EHO, Nekategorizirano

CIRA započela provedbu projekta uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u svijet rada

Na temelju višegodišnjeg djelovanja u području uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u zajednicu i svijet rada, Centar za inkluzivne radne aktivnosti, utvrdio je da osobe s intelektualnim teškoćama nisu dostatno osnažene za ostvarivanje svog Ustavom zajamčenog prava na rad u inkluzivnim uvjetima te se javlja specifična potreba za kvalitetnom, kontinuiranom stručnom podrškom na individualizirani i osobno usmjeren način. Također ne postoji dovoljna svijest javnosti i poslodavaca o radnim kapacitetima osoba s intelektualnim teškoćama te o mogućnostima i prednostima njihovog uključivanja u redovne radne procese, navodi Centar za inkluzivne radne aktivnosti.

Zato se kroz ovaj projekt, koji ima doseg i na nerazvijena/deprivirana područja, doprinosi jačanju i umrežavanju organizacija civilnog društva, osobe s intelektualnim teškoćama, kao ranjiva skupina, informiraju se i osnažuju za lakši pristup tržištu rada te uključuju u život zajednice i svijet rada, a čime se povećava socijalna uključenost i kvaliteta njihova života u zajednici. Građani i poslodavci se senzibiliziraju i osvještavaju o radnim kapacitetima osoba s intelektualnim teškoćama i o mogućnostima i prednostima te važnosti njihovog uključivanja u radne procese na otvorenom tržištu rada. Projekt doprinosi građanskom sudjelovanju, socijalnoj koheziji, razvoju humanijega i ravnopravnijega demokratskog društva, koje je uključivo i otvorenije za svoje sugrađane s intelektualnim teškoćama – ističu u priopćenju.

Osobe s intelektualnim teškoćama zainteresirane za uključivanje u mentorski program, inkluzivno volontiranje ili radne aktivnosti na otvorenom tržištu rada te društveno odgovorni poslodavci koji imaju interes za uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u svoje timove, a dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 01 561 99 11 ili e-adresu info@cira.hr, ili kontaktom s Martom Jalšovec, voditeljicom projekta – zaključuje se u priopćenju.

Centar za inkluzivne radne aktivnosti nositelj je projekta “Aktivni za inkluziju!”, projekt provodi u partnerstvu s Udrugom za promicanje inkluzije i Centrom za inkluziju Pakrac-Lipik, na području Grada Zagreba, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije.

Projekt „Aktivni za inkluziju“ je podržan s 14.733,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova, a provodi se u razdoblju od 01.10.2021. – 31.03.2022.