EHO, Nekategorizirano

Riječka “noć na otvorenom” još jednom pokazala: Beskućnici trebaju – hitnu pomoć

Četrdesetak Riječana sudjelovalo je u noći sa subote na nedjelju u akciji “Jedna noć pod zvijezdama”, spavajući na otvorenom, u namjeri da se osvijesti nužnost podrške beskućnicima, prenosi Novi list.

Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji na taj način sudjeluje u velikoj svjetskoj kampanji spavanja na otvorenom, među 60 gradova u svijetu, poput Londona, New Yorka, Chicaga i Dublina.

Među Riječanima koji su odlučili spavanjem na otvorenom pomoći u rješavanju problema beskućništva bili su istaknuti pojedinci iz svijeta sporta, umjetnosti, znanosti i novinarstva. Tako su se s pozornice na Trgu 128. brigade HV u središtu Rijeke, gdje su kasnije i proveli noć, okupljenim građanima obratili glumac HNK Ivana pl. Zajca Denis Brižić, znanstvenik Sven Maričić, književnica Tea Tulić i rukometaš Valter Matošević.

Riječku akciju organizirala je organizacija Depaul Hrvatska u suradnji s Gradom Rijeka, Primorsko-goranskom županijom, Riječkom nadbiskupijom i riječkim Centrom za socijalnu skrb.

Hrvatska mreža za beskućnike: U Hrvatskoj je oko 2000 “apsolutnih beskućnika”

Predsjednica Depaul Hrvatska, časna sestra Veronika Mila Popić istaknula je da je, prema podatcima Hrvatske mreže za beskućnike i 14 prihvatilišta za beskućnike u Hrvatskoj, u našoj zemlji oko 2000 apsolutnih beskućnika. Oni se nazivaju i ulični beskućnici, a to su oni bez ikakvog smještaja. No, ako se tome pribroje osobe s neodgovarajućim smještajem, beskućnika u Hrvatskoj bi moglo biti i 20.000, navela je. Apsolutnih beskućnika je u Rijeci oko 100.

U globalnoj kampanji, u kojoj sudjeluje 13 gradova, među kojima i Rijeka, želi se do 2030. radikalno smanjiti ili potpuno ukloniti beskućništvo, rekla je Popić.

Akcija na Trgu 128. brigade HV počela je u subotu navečer prigodnom prodajom zimske primorske maneštre koju je pripremila kuharica Srđana Jevtić. Prihod od prodaje namijenjen je za pomoć beskućnicima. Nakon toga koncert su održale grupe Adastra i Sandro Bastiančić Jegi iz grupe En Face.

Sudionici akcije spavali su na sklopivim poljskim krevetima koje je ustupio Crveni križ. Osim u središtu grada, akcija spavanja na otvorenom održala se i u dvorištu Kuće utočišta Družbe sestara milosrdnica u Kresnikovoj ulici u Rijeci, gdje je dnevni centar za beskućnike te u prihvatilištu za beskućnike “Ruže sv. Franje”.