EHO, Nekategorizirano

Seksizam za prvašiće: kako izgleda 'mamica' a kako 'žena'

Foto: Facebook/Knjige koje vole djecu
Foto: Facebook/Knjige koje vole djecu

Nakon što je na Facebook stranici “Knjige koje vole djecu” objavljena fotografija ilustracija iz udžbenika glazbene kulture za prvi razred osnovne škole koje stereotipno prikazuju ženinu ulogu u društvu kao “mamicu” odnosno “ženu”, društvene mreže su – planule. Sanja Sarnavka za crol.hr kaže kako slični primjeri postoje u jako puno udžbenika i kako se čini da idemo unatrag.
Piše: Goga Kiš
Ilustracija iz udžbenika za glazbenu kulturu izdavača Alfa autorice Diane Atanasov Piljek podučit će prvašiće da je “mamica” brineta koja nosi pregaču i ima klasičnu frizuru i odjeću, dok je “žena” plavuša, bujnog poprsja i nosi seksi haljinu.
Doduše, obje nose štikle, ali “mamica” ipak nosi papuče na peticu, dok su za “ženu” odabrane salonke. Rekli bismo klasičan stereotipni šovinistički prikaz ženine uloge u društvu.
U izdavačkoj kući “nisu upoznati s temom o kojoj govorimo”
Objava se masovno dijeli društvenim mrežama s Facebook stranice “Knjige koje vole djecu” a roditelji u velikoj većini, što i ne čudi, negativno komentiraju takav prikaz žene. U izdavačkoj kući Alfa za sada nemaju komentara, osoba s kojom smo komunicirali rekla nam je kako je ona samo “dežurna u uredu jer su svi na terenu zbog početka školske godine” i da “nije upoznata s temom o kojoj govorimo”. Stoga smo zamoljeni da pitanja uputimo mejlom, pa će nam se “netko nadležan za te stvari javiti”.
Za komentar smo zamolili i Sanju Sarnavku iz udruge B.a.b.e., koja za crol.hr kaže:
“Nažalost, ništa nas ne može iznenaditi. Osim prikaza žena i muškaraca na nestereotipan način koje ćemo rijetko naći. Slični primjeri postoje u jako puno udžbenika. U lipnju se otvorila rasprava o udžbeniku engleskog za drugi razred osnovne škole u kojem se pokazuje kako izgleda lijepa a kako ružna djevojčica. Ni u građanskom odgoju nije bilo dovoljno osviještenosti o važnosti promicanja rodne ravnopravnosti a kamoli ta svijest postoji u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ili Agenciji za odgoj i obrazovanje. Čini se da idemo unatrag.
Sarnavka: svetica i kurva su opcije koje nudi patrijarhat. Hvala, ne bismo
B.a.B.e. i Institut za društvena istraživanja radili su analizu čitanki za hrvatski jezik od prvog osnovne do četvrtog gimnazije još davne 2000. godine i pokazali kako je stereotipna i nerijetko diskriminirajuća reprezentacija ženskog spola/roda, ali čini se da se nitko od odgovornih ništa nije shvatio i nije se voljan educirati na koji način bi škole bile obavezne promovirati ravnopravnost.
Tužno je što u potvrđivanju i učvršćivanju ‘vrijednosti’ patrijarhata nerijetko svim srcem sudjeluju i žene, kao što je to slučaj u ovoj priči. Nakon svih primjedbi i kritika, urednica i dalje ne razumije u čemu je problem i zašto se osviješteni roditelji bune.
Tek kad bi joj netko dao otkaz i rekao da kao žena ne može raditi tako odgovoran posao, možda bi konačno shvatila i pobunila se. Prema onom kako su prikazane žene u ovoj priči, nema im mjesta na odgovornim pozicijama niti u obrazovanju – jer, ‘majčicama’ je mjesto u domu, a ženi na slici, možda u javnoj kući. Svetica i kurva – opcije koje nam po ne znam koji put nudi patrijarhat. Hvala, ne bismo”, poručuje Sarnavka.
Preuzeto sa portala: Crol.hr