Hrvatska, Nekategorizirano

“Naša djeca” u povodu Međunarodnog dana obitelji: U pandemiji zaštita najranjivijih

Foto: https://savez-dnd.hr/

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske u povodu Međunarodnog dana obitelji poslao priopćenje s porukom da je je pandemija koronovirusa “ukazala na važnost ulaganja u socijalnu politiku zaštite najranjivijih pojedinaca i obitelji.”

Iz Saveza ističu da su “obitelji te koje nose najveći teret ove krize, štite svoje članove, brinu o djeci izvan škole, a u isto vrijeme nastavljaju sa svojim radnim obavezama”.

U priopćenju navode i da su Ujedinjeni narodi 2020. prepoznali važnost i značenje obitelji u vrijeme krize, posebno u kontekstu pandemije koronavirusa. Savez ističe kako je obitelj postala središtem međugeneracijske interakcije koja nam pruža podršku u ovoj krizi, u kojoj će mnoge obitelji zbog ekonomskog pada doći na razine većeg siromaštva.

“U doba nesigurnosti raste stres, što često rezultira povećanim nasiljem nad ženama i djecom. Zato je podrška ranjivim obiteljima – onima koji su izgubili prihode, u neadekvatnom smještaju, s malom djecom, starijim osobama i osobama s invaliditetom – sada nužna više nego ikad prije”, upozoravaju iz Saveza.

Također naglašavaju i ravnopravnost spolova, gdje žene koje imaju sve veću ulogu u poslovnom svijetu, dok i dalje preuzimaju na sebe veći dio kućanskih obaveza u odnosu na muškarce, a ravnotežu između obitelji i posla sve je teže postići.

Iz Saveza su pozvali na preispitivanje i preoblikovanje načina na koji funkcioniraju naša gospodarstva i društva kako bi se postigla veća jednakost za sve.

Međunarodni dan obitelji ustanovila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda, 1993. godine i preporučila da se od 1994. godine takav dan održava svake godine, te postane tradicijom koja je posvećena obitelji. Novom Rezolucijom, 2002. godine Glavna je Skupština UN uputila poziv svim državama da u povodu Dana obitelji pripreme posebne programe, susrete obitelji, stručne skupove, promotivne koncerte i druge sadržaje na svim razinama, a posebno u lokalnim zajednicama.

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske, krovna je udruga za djecu u Hrvatskoj, s udruženih 97 društava “Naša djeca” u gradovima i općinama, kao tradicionalni organizator Međunarodnog dana obitelji u Hrvatskoj (od 1994.) ove je godine, umjesto bogatog i organiziranog programa okupljanja djece, roditelja i članova obitelji povodu 15. svibnja poslala priopćenje pridružujući se svjetskom obilježavanju tog važnog datuma za djecu i obitelji.(Hina)