Hrvatska, Nekategorizirano

U humanitarnoj akciji “Uz nas niste sami” prikupljeno više od milijun kuna

S posljednjim danom siječnja završila je humanitarna akcija “Uz nas niste sami: Za osmijeh u srcu”, kojom je prikupljeno više od milijun kuna za opremanje pedijatrijskih odjela i smještaj volontera u Centru za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu, izvijestili su u ponedjeljak organizatori akcije, prenosi Hina.

Udruga Smiješak za sve i Savez društava Naša djeca ističu da su iznimno zadovoljni rezultatima akcije u sklopu koje je prikupljeno gotovo 1.375.000 kuna. Te su udruge bile partneri HRT-ova projekta “Uz nas niste sami: Za osmijeh u srcu” , a novac se prikupljao za prilagodbu pedijatrijskih odjela osječkog i riječkog KBC-a dugotrajnom liječenju djece te za uređenje Centra za smještaj volontera s prenoćištem u Centru za rehabilitaciju Stančić.

Privatnim uplatama prikupljeno je 95.000 kuna, a 157.000 kuna u specijalnom izdanju emisije “Tko želi biti milijunaš”. Ostatak novca doniran je pozivima na humanitarni telefon 060 9006, najviše tijekom emitiranja velikog humanitarnog koncerta u prosincu.

Time je, ističu udruge, uvelike premašen planirani iznos od 600.000 kuna, koliko je potrebno za uspješnu provedbu oba projekta.

Savez društava Naša djeca planira nabavu opreme, uz ostalo kompleta za terapiju kisikom, fotelja na razvlačenje, bolničkih kreveta za intenzivnu njegu i invalidskih kolica, kao i osnaživanje zdravstvenih djelatnika za palijativnu pedijatrijsku skrb.

Udruga Smiješak za sve također već radi na opremanju Centra za smještaj volontera s prenoćištem u kojem bi svoj privremeni dom uskoro trebali pronaći studenti Zdravstvenog učilišta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, sestrinstva i psihologije na Hrvatskoj katoličkom učilištu te socijalnog rada na Pravnom fakultetu.

Oni će, odrađujući praktični rad, pomagati osoblju Centra za rehabilitaciju Stančić, kako bi se poboljšala kvaliteta života više od dvjesto štićenika, odraslih osoba s mentalnim i tjelesnim poteškoćama.

Budući da je Centar Stančić okružen šumom, u sklopu projekta uredit će se i zelene površine te pješačke staze koje će omogućiti nesmetano kretanje štićenika u invalidskim kolicima.