Nekategorizirano, Rad udruga

Sviće bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru

U planu su edukacije za volontere i geronto domaćice
U planu su edukacije za volontere i geronto domaćice

Mirovna grupa Oaza Beli Manastir u partnerstvu s udrugom Svjetlo nade iz Kneževa provodi projekt “Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru”.

– Cilj projekta je kroz edukacije, savjetovanje, informiranje i pružanje socijalnih usluga unaprijediti sposobnosti udruga i pojedinaca Općine Popovac i Grada Belog Manastira za pružanje usluga osobama starijim od 60 godina – objašnjava voditeljica projekta Vesna Nedić.

Pojašnjava kako je sredinom travnja započelo anketiranje osoba iznad 60 godina na području Općine Popovac, a cilj je jasan – istražiti koje su to aktivnosti potrebne, a koje bi olakšale i unaprijedile kvalitetu življenja starijih osoba.

Nakon anketiranja statistički će se obraditi anketni listovi i napraviti program terenskog rada i obilazaka starijih osoba s područja te općine.

Za vrijeme trajanja projekta, koji će se provodit na području Belog Manastira i u općini Popovac, odnosno mjestima Branjina, Kneževo i Popovac do kraja rujna 2016. godine, planirano je organiziranje programa terenskog rada i obilazaka starijih osoba koji su sami, bolesni. Također, održat će se edukacija “Biti volonter” te organizirati volonterske akcije.

Jedna od predviđenih edukacija je i “Standardi kvalitete pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama” te edukacija za buduće gerontodomaćice. Nezaobilazne su kreativne radionice te rekreativni program. Osim toga, u trajanju ovoga projekta održat će se i okrugli stol “Kako unaprijediti pružanje socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama koje žive u ruralnom području”.

Projekt je odobren na natječaju Superseniori, koji je namijenjen udrugama čije su programske aktivnosti usmjerene na podizanje kvalitete života osoba starije životne dobi u lokalnoj zajednici (na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te Grada Zagreba). Natječaj su raspisale Zaklada Zajednički put iz Zagreba i Zaklada Slagalica iz Osijeka, a sredstva je osigurala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz Razvojnu suradnju u području filantropije i zakladništva u okviru Tematskog fonda Demokratizacija i razvoj civilnoga društva 2.0.

Gradimir Đukarić