Intervjui, Nekategorizirano

‘Tranzicija još uvijek nije zastarjela’

Povodom izlaska knjige Lelek tranzicije (Disput, 2020.) s portala booksa.hr prenosimo razgovor s njenim autorom Igorom Gajinom. Razgovor je vodio Ivan Tomašić, a intervju će biti objavljen u dva dijela.

Otkud interes za odnosom književnosti i tranzicije u trenutku u kojem prevladava mišljenje da je tranzicija završena?

Ako se može konstatirati da je tranzicija prema brojnim parametrima završila, također se može reći i da tranzicija još uvijek nije zastarjela. Osim što je posve legitimno istraživački se baviti bilo kad bilo kojim povijesnim trenutkom, osobno mi je tranzicijski proces postsocijalističkih zemalja naročito intrigantno razdoblje, prije svega zbog intenzivne i kompleksne dinamike, ali i individualne ljudske drame u epohalnom smjenjivanju jedne ideologije i društvenoga poretka drugim, posve oprečnim konceptom kolektivnog ustroja. Naizgled se čini isuviše kasnom odlukom danas misliti i pisati o tranziciji, dakle postfestumno pametovati, jer tko je “jamio je, jamio je”, premda vidimo da još uvijek – riječima Josipe Rimac – “može se, može, nije da se ne može”, čime zapravo želim slikovito istaknuti da su nam i današnji pokušaji razumijevanja o tranzicijskom razdoblju važni budući da je riječ o godinama koje su kumovale gotovo svemu što nam se danas zbiva te predstavljaju izvorno mjesto današnjih i budućih posljedica.

Cjelokupan intervju dostupa je na portalu booksa.hr