Intervjui, Nekategorizirano

‘Tu nema ničega!’: razgovor s Dubravkom Ugrešić i Davorom Konjikušićem

Povodom izdanja knjige Tu nema ničega! (Multimedijalni institut, 2020.) s portala Boooksa prenosimo razgovor  s autoricom teksta, spisateljicom Dubravkom Ugrešić, te autorom fotografija Davorom Konjikušićem. Razgovor je vodila Miljenka Buljević.

Dubravka Ugrešić u svojemu provokativnom eseju na primjeru toplica — lječilišta — razmatra život u postsocijalističkoj Europi i Hrvatskoj. Nekadašnji topos građanske kulture, kao svojevrsna oznaka bijega u dokonost s onu stranu društvenog života, u novim je povijesnim uvjetima postao najpregnantnija metafora opustošenosti jednog prostora i vremena, od Banije do New Yorka. Esej je popraćen fotografskom serijom Davora Konjikušića koji je zajedno s Dubravkom posjetio nekoliko toplica u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Tu nema ničega! oblikovao je Damir Gamulin Gamba.

U razgovoru saznajte kako je nastao tekst, odnosno o procesu nastanka fotografija, tajnom zadatku prilikom rada na knjizi, zajedničkom radu i spajanju dva potpuno različita medija, da nabrojimo samo neke teme. Detalji u videu!