Aktualno, Nekategorizirano

Književni razgovor: Dubravka Ugrešić

extra_large_dubravka_ugre_i__001Nakon što je njezin roman Lisica dobio nagradu Tportala za najbolji roman godine, Dubravka Ugrešić  u utorak, 26.06.2018 u 19 sati gostuje na Književnom budoaru u Booksi.

Razgovarat ćemo o pričama, pripovijedanju i subverzivnom potencijalu svake dobre književnosti; o recepciji njezinih knjiga u Hrvatskoj i politici književnosti; o ovdašnjoj atmosferi populizma, konzervativizma i nacionalizma, ali i o globalnoj prevlasti amaterizma i logike profita koji se odražavaju i na polju kulture. Bit će riječi i o nacionalnome i transnacionalnome u književnosti, provincijalnoj i otvorenoj kulturi, etičnosti i angažiranosti, moći imaginacije i slobodi stvaranja.

S Dubravkom Ugrešić razgovarat će književna kritičarka Katarina Luketić.

Romani, eseji i druge proze Dubravke Ugrešić, bez sumnje, spadaju u vrh ovdašnje književne produkcije. Ona je i najprevođenija i najcjenjenija hrvatska književnica u inozemstvu, iako njezinu književnost godinama jedan dio domaće akademske i mainstream scene osporava i marginalizira. Knjige su joj prevedene na engleski, njemački, nizozemski, francuski, španjolski, danski, norveški, poljski, bugarski, ruski, albanski, japanski, arapski i druge jezike.

U studenom 2015. zajedno s Multimedijalnim institutom objavili smo njenu Karaoke kulturu. Prošle godine Fraktura je objavila njezin roman Lisica koji je dobitnik ovogodišnje tportalove nagrade za najbolji objavljeni roman u prošlog godini, a o kojem je za Booksu pisala Luca Kozina.