Aktualno, Nekategorizirano

Slavni Sjon, suradnik von Triera i Björk, u petak, 10.6., u Booksi

Izvori foto: HINA
Izvori foto: HINA

Zagrebački književni klub Booksa ugostit će u petak 10. lipnja svjetski poznatog islandskog umjetnika Sigurjóna Birgira Sigurdsona, najpoznatijeg po bliskoj suradnji s glazbenicom Björk, koji će u programu “Književni budoar” predstaviti svoj roman “Plava lisica”.

Kako se ističe u najavi, nagrađivani književnik, glazbenik, libretist, dramski pisac i filmski scenarist poznatiji pod umjetničkim imenom Sjón, s Björk surađuje od mladosti, kad su zajedno svirali u bendu The Sugarcubes.

Sjón je napisao tekstove za njezine brojne pjesme, među kojima su najpoznatije “Isobel”, “Jóga”, “Oceania” i “Wanderlust”, te je napisao tekstove za cijeli soundtrack filma “Ples u tami” Larsa von Triera. Za pjesmu “I’ve seen it all” nominiran je za Oscara i Zlatni globus.

On je također i plodni književnik koji je od svoje prve zbirke poezije, koju je objavio kad je imao 15 godina, do danas napisao 13 zbirki poezije, sedam romana, četiri operna libreta, brojne drame, filmske scenarije i slikovnice.

Knjige su mu prevedene na 30 jezika a za svoj je rad dobio brojne istaknute domaće i međunarodne nagrade.

Za roman “Plava lisica” dobio je 2005. prestižnu Književnu nagradu Nordijskog vijeća, nordijski pandan Man Bookeru. Roman je preveden na 21 jezik, uključujući i hrvatski, u izdanju nakladnika VBZ i prijevodu Tatjane Latinović.

Sjonov roman “Iz kitovih usta” (Argóarflísin) ušao je 2012. u uži izbor za međunarodne nagrade Independent Foreign Fiction Prize i IMPAC Dublin Literary Award, dok je njegovo posljednje djelo, queer roman “Moonstone – Dječak koji nikad nije bio” (Mánasteinn – drengurinn sem aldrei var til), dobio sve postojeće književne nagrade Islanda te će u uskoro biti objavljen u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Češkoj.

Sjon će u novom izdanju “Književnog budoara”, na tribini “Književnost, između” u Booksi s povjesničarkom umjetnosti i književnom komparatisticom Dunjom Kučinac i glavnim urednikom portala Booksa.hr Lukom Ostojićem razgovarati o svojoj suradnji s Björk, islandskim narodnim pričama i queer književnosti, libretu i drami, nadrealizmu i punku, te Zagreb Prideu, koji se održava dan kasnije.