Aktualno, Nekategorizirano

U Booksi tribina “Učitavanje”, koncert Zmajara i predstavljanje knjige “Ptice Hrvatske i Europe”

foto HINA/ Daniel KASAP
foto HINA/ Daniel KASAP

Kulturna događaja zagrebačkog književnog kluba Bookse objedinit će, od 30. siječnja do 1. veljače, mlade pjesničke nade, “zmajsku” glazbu i promatranje ptica, kroz pjesničku tribinu “Učitavanje”, glazbeni program “Škrabicu” i književnu promociju, prenosi Hina.

Pjesnička tribina “Učitavanje”, koja ugošćuje i predstavlja mlade pjesnikinje i pjesnike, ugostit će u srijedu 30. siječnja u Booksi Mašu Virag i Jakova Skoka.

Tribinu vode članovi književne grupe 90+ Vigor Vukotić i Martin Majcenović, a iako je posvećena mladim pjesničkim glasovima koji još nisu poznati široj književnoj publici, te nerijetko iza sebe nemaju ni objavljene zbirke, ovoga puta to nije slučaj jer su njihovi gosti, mada na početku svog pjesničkog puta, već objavili zbirke pjesama, te za njih dobili i nagrade, stoji u najavi.

U četvrtak 31. siječnja u sklopu Booksina glazbenog programa “Škrabica” urednice i voditeljice Ivane Krešić nastupit će mladi varaždinski bend Zmajar, “razigran i maštovit muzički kolektiv koji je koncem prošle godine objavio svoj prvi demo”. U Booksi će se predstaviti u sastavu Jura Ščapec na ukuleleu, Vinko Vujec na kontrabasu i Kristijan Vučaj na melodici.

Ulaz na koncert se ne naplaćuje, a publika je pozvana da dobrovoljne novčane prilogu ubaci u ‘škrabicu’. Sav prikupljeni iznos daje se izvođačima.

Posljednje ovotjedno Booksino događanje bit će, u petak 1. veljače, promocija knjige “Ptice Hrvatske i Europe” (Biom, 2018.). O knjizi i pticama razgovarat će književnik i komparatist Branislav Oblučar, suradnik Bookse i fonetičar Davor Stanković te urednici knjige, Miloš Martinović i Vedran Lucić.

“Kako ljubitelji književnosti mogu saznati više o pticama i prirodi? Kako zapisati kompleksna glasanja ptica i koje onomatopeje koristiti? Kako naći odgovarajuće izraze za pojmove koji postoje u engleskom jeziku, ali ne i u hrvatskom? Je li ispravna gramatika manje bitna od informacije koja se želi prenijeti, te kako izgleda čitav niz jezičnih problema s kojima se nosila ekipa koja stoji iza hrvatskog izdanja najpopularnije svjetske knjige o pticama?”, neka su od pitanja na koja će pokušati dati odgovore u Booksi.