EHO, Nekategorizirano

U Booksi gostuje dobitnik NIN-ove nagrade Saša Ilić

U Booksi će 14. ožujka, u 18 sati, gostovati Saša Ilić koji je za roman ‘Pas i kontrabas’ (Orfelin) u siječnju nagrađen prestižnom NIN-ovom nagradom za najbolji roman na srpskom jeziku u 2019.

“Pas i kontrabas” prema ocjeni žirija je, uz nekoliko drugih romana, pokazao da je konačno došlo do “oporavka srpske književnosti”. Riječ je o kompleksnom i višeslojnom romanu u kojem se vrlo vješto isprepleću različita vremena i prostori, male i velike povijesti, egzistencijalno-naturalistički i melankolično-poetički ritmovi.

Razgovor će biti fokusiran na nagrađeni roman i njegova značenja, glazbu, jezik, revoluciju i melankoliju, moć književnosti i udio političkoga u umjetnosti. Osim toga, Katarina i Saša razgovarat će o stanju u srpskoj književnosti i kulturi koje se jasno zrcali i u polemici izazvanoj dodjelom NIN-ove nagrade Saši Iliću.

Razgovor će voditi književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić.

Saša Ilić (1972., Jagodina, Srbija) pisac je i urednik. Bio je jedan od pokretača i urednika književnog priloga “Beton” u novinama “Danas” (2006.-2013.). Nakon raspada redakcije, osnovao je s Alidom Bremer list “Beton International” koji povremeno izlazi uz njemačke novine “Tageszeitung” i “Frankfurter Rundschau”. Jedan je od urednika Međunarodnog književnog festivala POLIP u Prištini. Redovito piše za portal “Peščanik” i “ELit”, a zaposlen je u Narodnoj biblioteci Srbije. Objavio je knjige priča “Predosećanje građanskog rata”, “Dušanovac” i “Lov na ježeve” te romane “Berlinsko okno”, “Pad Kolumbije” i “Pas i kontrabas”, koji je objavila je izdavačka kuća Orfelin iz Novog Sada u ediciji nazvanoj “Noć republike”.

Gostovanje se odvija u sklopu projekta “Korak dalje – prema uključivoj kulturi” kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija događaja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.

Facebook event