EHO, Nekategorizirano

Novinarska radionica „I to je pitanje kulture?“

Nakladnik portala Booksa.hr, Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, i nakladnik portala Kulturpunkt.hr, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, pozivaju sve medijske radnice i radnike, kao i studentice i studente novinarstva, da se prijave na dvodnevnu novinarsku radionicu posvećenu pisanju o romskoj zajednici. Radionica se održava 19. i 20. ožujka u prostoru Pogona Jedinstvo (Trnjanski nasip, Zagreb) i namijenjena je medijskim radnicama i radnicima, kao i studenticama i studentima novinarstva, koji će se u njezinu sklopu educirati o Romima kao ranjivoj društvenoj skupini i osposobljavati za istraživačko i analitičko pisanje o problemima s kojima se Romi u Hrvatskoj suočavaju, navodi se u priopćenju organizatora.

Voditeljica radionice je Marina Horvat iz Romske organizacije mladih Hrvatske (ROM HR), a kao izlagači će joj se pridružiti i pripadnici/ce romske manjine. Tematski blokovi obuhvaćaju političku reprezentaciju romske manjine, pristup kulturi, jezik i književnost, romska naselja, obrazovanje i rodnu ravnopravnost.

Radionica traje dva dana po šest sati, uz predviđenu pauzu za ručak koji će osigurati organizatori. Poštivanje svih protuepidemijskih mjera u prostoru će biti osigurano, a u slučaju pogoršavanja epidemiološke situacije postoji mogućnost održavanja radionice u online obliku. Od polaznika_ca se u sklopu procesa edukacije očekuje i sudjelovanje u radionici istraživačkog novinarstva koja će se održati naknadno te proizvodnja honoriranog sadržaja koji će biti objavljen na jednom od portala.

Prijava treba sadržavati ime i prezime, kratki životopis, kontakt podatke (e-mail, broj mobitela) te primjere novinarskog rada (link ili word dokument). Polaznicima koji dolaze izvan Zagreba organizatori osiguravaju smještaj i putne troškove (javni prijevoz). Prijave šaljite putem e-maila s naslovom “Prijava za radionicu” na booksa@booksa.hr, najkasnije do 14. ožujka 2021.

Radionica je dio projekta I to je pitanje kulture?, usmjerenog na jačanje sustavnog izvještavanja o pristupu i sudjelovanju u kulturi različitih ranjivih skupina. Cilj je projekta senzibilizacija javnosti o izazovima s kojima se one suočavaju, ali i afirmacija njihovih kulturnih potreba i povećanje njihove socijalne uključenosti. Projekt pritom fokus stavlja na mlade, slijepe i slabovidne, migrante, siromašne i Rome kao skupine kod kojih se participacija u kulturi prelama na specifične načine.

Projektom konkretno želimo povećati kapacitete medijskih radnika za prepoznavanje važnosti pristupa i sudjelovanja u kulturi ranjivih skupina, kao i izazova s kojima se one suočavaju te povećati vidljivost ranjivih skupina u društvu kroz iscrpnu produkciju istraživačkog i analitičkog medijskog sadržaja. Medijski radnici i radnice bit će osposobljavani tijekom sedam dvodnevnih radionica – pet tematskih, posvećenih svakoj od skupina, te dviju posvećenih metodama istraživačkog novinarstva. Radionice će se provoditi u suradnji s ključnim organizacijama koje djeluju u području zaštite i zagovaranja prava ranjivih skupina na koje se projekt fokusira. Dosad su se održale radionice na temu mladih, slijepih i slabovidnih osoba te istraživačkog novinarstva.

Projekt provode Udruga za promicanje kultura Kulturtreger kao nositelj i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva kao partner, u razdoblju od kolovoza 2020. godine do srpnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.342.674,05 HRK, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.141.272,94 HRK.

Projekt „I to je pitanje kulture?“ ugovoren je za sufinanciranje temeljem prve Odluke o financiranju od 31. srpnja za poziv „Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija”, faza I.