Hrvatska, Nekategorizirano

Audio knjige su dostupne, ali ponudu treba poboljšati

Digitalne audio knjige posljednjih su godina najbrže rastući segment u izdavaštvu. O audio knjigama kao formatu, prednostima i rastu popularnosti, već smo pisali. Audio knjige su sve popularnije u općoj populaciji, i više ih se ne vidi samo kao pomagalo za slijepe i slabovidne osobe. Međutim, i među slijepima i slabovidnima audio format je postao omiljen, a knjige na brajici manje se posuđuju i čitaju. Anja Tomljenović pisala je o Hrvatskoj knjižnici za slijepe i o iskustvima u knjižnicama kojima je proizvodnja i distribucija knjiga za slijepe i slabovidne dodatna domena djelovanja. U ovom tekstu se fokusiramo na ponudu i kvalitetu audio knjiga za slijepe i slabovidne osobe u Hrvatskoj. U razgovoru sa sugovornicima iz Rijeke, Osijeka i Siska istražujemo u kojoj mjeri je audio format dostupan i koja tematika prevladava.

Piše: Ivana Perić, Booksa

‘Čujem, vjerujem, vidim’ i religijski sadržaj

Prije nego što krenemo u Rijeku, Osijek i Sisak, zadržat ćemo se još kratko u Zagrebu. Iz Knjižnica grada Zagreba rekli su nam kako audio knjiga čini 3,5% od ukupnog udjela audio- vizualne građe KGZ-a i trend je rasta nabave takve vrste građe.

“Tek manji broj izdavača bavi se proizvodnjom audio knjiga, ponajviše specijalizirani izdavači poput Hrvatske knjižnice za slijepe i Zaklade ‘Čujem, vjerujem, vidim’. Veliki dio dostupnih zvučnih knjiga u fondu KGZ-a namijenjen je upravo za slijepe i slabovidne osobe, te osobe s ostalim poteškoćama u čitanju. Riječ je o zvučnim knjigama u izdanju Zaklade ‘Čujem, vjerujem, vidim’ i dostupne su u više knjižnica u mreži Knjižnica grada Zagreba. Članovi mogu tu građu posuđivati uz odgovarajuću dokumentaciju na uvid”, objašnjavaju iz KGZ-a.

Programom ‘Čujem, vjerujem, vidim’ omogućava se na godišnjoj razini dostupnost novih (oko) 80 audio knjiga slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak. Zvučna Biblija prva je knjiga snimljena unutar projekta. Na web stranicama zaklade vidljivo je da je velik dio djelovanja fokusiran na crkveno-religijsku i duhovnu tematiku. U kategoriji Izdvojeno tako uz sekciju Kako pristupiti osobi s invaliditetom stoje i sekcije: Zvučna Biblija, Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima, Božanski časoslov za Božji puk za slijepe i Papa Franjo o osobama s invaliditetom.

Za potrebe ovog teksta pregledali smo građu audio knjiga Zaklade ‘Čujem. vjerujem, vidim’ u katalogu KGZ-a. Od 308 knjiga dostupnih u katalogu zvučne građe za slijepe i slabovidne osobe, 81 je kršćansko-religijskih knjiga, poslanica, božićnih priča, priča o svecima i biblijskim parovima, vodiča kroz osnove vjere, analiza o religiji i ratu, teologiji tijela, itd. Dakle, 26% ponuđenih naslova, više od jedne četvrtine, religijske je i duhovne tematike.

Cjelokupan tekst dostupan je na stranici booksa.hr

————————————————

Prilog “Audio knjige su dostupne, ali ponudu treba poboljšati” objavljen je u sklopu projekta I to je pitanje kulture?.

Projekt I to je pitanje kulture? provode Udruga za promicanje kultura Kulturtreger kao nositelj i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva kao partner, u razdoblju od 19. kolovoza 2020. godine do 19. srpnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.342.674,05 HRK, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.141.272,94 HRK.

Projekt je odobren za sufinanciranje na pozivu na dostavu projektnih prijedloga Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.