Hrvatska, Nekategorizirano

Medijski projekt “I to je pitanje kulture?” organizira novinarsku radionicu posvećenu slijepim i slabovidnim osobama

Nakladnik portala Booksa.hr, Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, i nakladnik portala Kulturpunkt.hr, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, pozivaju sve medijske radnice i radnike, kao i studentice i studente novinarstva, da se prijave na dvodnevnu novinarsku radionicu posvećenu pisanju o temi slijepih i slabovidnih osoba. Radionica je dio projekta I to je pitanje kulture?, usmjerenog na jačanje sustavnog izvještavanja o pristupu i sudjelovanju u kulturi različitih ranjivih skupina. Cilj je projekta senzibilizacija javnosti o izazovima s kojima se one suočavaju, ali i afirmacija njihovih kulturnih potreba i povećanje njihove socijalne uključenosti. Projekt pritom fokus stavlja na mlade, slijepe i slabovidne, migrante, siromašne i Rome kao skupine kod kojih se participacija u kulturi prelama na specifične načine.

Cilj je projekta povećati kapaciteti medijskih radnika za prepoznavanje važnosti pristupa i sudjelovanja u kulturi ranjivih skupina, kao i izazova s kojima se one suočavaju te povećati vidljivost ranjivih skupina u društvu kroz iscrpnu produkciju istraživačkog i analitičkog medijskog sadržaja. Medijski radnici i radnice bit će osposobljavani tijekom sedam dvodnevnih radionica – pet tematskih, posvećenih svakoj od skupina, te dviju posvećenih metodama istraživačkog novinarstva. Radionice će se provoditi u suradnji s ključnim organizacijama koje djeluju u području zaštite i zagovaranja prava ranjivih skupina na koje se projekt fokusira.

Radionica posvećena slijepim i slabovidnim osobama druga je po redu, nakon što se u rujnu održala radionica na temu mladih. Održava se 20. i 21. listopada u prostorijama Mreže antifašistkinja Zagreba (Ul. Pavla Hatza 16) i namijenjena je medijskim radnicama i radnicima, kao i studenticama i studentima novinarstva, koji će se u njezinu sklopu educirati o slijepim i slabovidnim osobama kao ugroženoj društvenoj skupini i osposobljavati za istraživačko i analitičko pisanje o problemima s kojima se slijepi i slabovidni u Hrvatskoj suočavaju.

Voditeljica radionice je Andreja Veljača iz Hrvatskog saveza slijepih, a kao izlagači će joj se pridružiti i pripadnici skupine slijepih i slabovidnih. Teme obuhvaćaju predrasude i stereotipe prema slijepim osobama, pristup i vođenje slijepih osoba, prava osoba s oštećenjem vida, izvore informiranja u vezi izvještavanja o slijepima te pitanja obrazovanja, pristupa kulturi i književnosti, zapošljavanja i rehabilitacije.

Radionica traje dva dana po šest sati, uz predviđenu pauzu za ručak koji će osigurati organizatori. Od polaznika_ca se u sklopu procesa edukacije očekuje i sudjelovanje u radionici istraživačkog novinarstva koja će se održati u studenom te proizvodnja honoriranog sadržaja koji će biti objavljen na jednom od portala.

Prijava treba sadržavati ime i prezime, kratki životopis, kontakt podatke (e-mail, broj mobitela) te primjere novinarskog rada (link ili word dokument). Polaznicima koji dolaze izvan Zagreba organizatori osiguravaju smještaj i putne troškove (javni prijevoz). Prijave šaljite putem e-maila booksa@booksa.hr s naslovom “Prijava za radionicu”, najkasnije do 17. listopada 2020.

Projekt provode Udruga za promicanje kultura Kulturtreger kao nositelj i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva kao partner, u razdoblju od kolovoza 2020. godine do srpnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.342.674,05 HRK, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.141.272,94 HRK.