EHO, Nekategorizirano

Ma nemam ja para da plaćam neke shrinkove

Ma nemam ja para da plaćam neke shrinkove
…iliti kako zapostavljamo mentalno zdravlje

Piše: Espi Tomičić, Booksa

Osim što si krajem mjeseca uplaćujemo po stotku, kako tko ima, prelijevamo iz šupljeg u prazno, režemo si po par normabela iz table koja u ova vremena sve brže nestaje. Zapravo nitko od nas ne dobiva lijekove od svoje doktorice, uvijek ih nekako nabavimo, ja najčešće uzimam baki, a oni tko gdje stigne. Uz Covid godinu i potrese normabela je sve manje, a mi želimo spavati sve više. Nedavno sam krenuo na terapiju kod nove terapeutkinje i čini mi se da je to prva koja mi odgovara, a osim toga, nisam pobjegao nakon deset sati kad je već vrijeme da počnemo i razgovarati.

U našoj komuni o terapiji imamo različita mišljenja, neki je samo hejtaju, neki nemaju novaca za nju, a neki odlaze i žele ekspresna rješenja za svoje glave. Usudio bih se reći da nitko nema zdravi odnos prema mentalnom zdravlju i odlascima na terapiju. Uvijek si kažem – ovaj put ćeš krenuti kad nije kaos i kad ne treba gasiti požar – ali to se naravno nikad ne dogodi, kao i s alergijama, uvijek se želim testirati u proljeće kad mi postaje nemoguće živjeti i svake godine mi govore da to moram raditi zimi, dođe zima, a ja zaboravim da sam ikad bio alergičan. Nisam ni s mentalnim zdravljem pametniji, krenem na terapiju kad su napadaji panike toliko jaki da mi ometaju svakodnevno funkcioniranje i kad postanem nemoguć i za sebe i za okolinu.

Sjedimo i pijemo kavu ili gin, kako tko, Iris je nekako posvuda u glavi, svaku minutu ima novu ideju o svojim planovima i razmišljanjima, Lazar pušta novu stvar od Lane i ne želi priznat da je loša jer je previše cijeni, a možda se i previše prepoznaje, Robi ulijeva gin u sebe i sluša nas dok skrola po mobitelu, zapravo čini mi se da nas uopće ne čuje.

Priču nastavite čitati OVDJE

————————————————

Priča Espi Tomičić “Ma nemam ja para da plaćam neke shrinkove” objavljuje se u sklopu projekta I to je pitanje kulture?.

Projekt I to je pitanje kulture? provode Udruga za promicanje kultura Kulturtreger kao nositelj i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva kao partner, u razdoblju od 19. kolovoza 2020. godine do 19. srpnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.342.674,05 HRK, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.141.272,94 HRK.

Projekt je odobren za sufinanciranje na pozivu na dostavu projektnih prijedloga Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.