EHO, Nekategorizirano

Udruga PaRiter pokrenula Portal Bitna.si koji objedinjuje iskustva verbalnog i fizičkog uznemiravanja žena u javnom prostoru

Danas je u 5 do 12 službeno lansirana jedinstvena mrežna stranica u Hrvatskoj i regiji – Bitna si. Ovaj portal objedinjuje iskustva verbalnog i fizičkog uznemiravanja žena u javnim prostorima, a nastao je iz virtualnog pokreta #ženeujavnomprostoru koji je ljetos započeo na Twitteru, i vrlo brzo postao prepoznat u regiji. Posjetiteljice i posjetitelji portala mogu pročitati istinita iskustva žena, označiti situacije koje su i same proživjele ili upisati svoje iskustvo. Na taj način se aktivno uključuju u osvještavanje o ovom problemu.

“Iskustva žena s verbalnim ili fizičkim nasiljem nadilaze državne granice, našu dob, socijalno porijeklo ili vjeroispovijest. Reakcije koju su priče izazvale pokazuju koliko je svaka od nas bitna – bez obzira na naše razlike!” – izjavila je Marija Trcol, jedna od začetnica inicijative i portala.

Objava istinitih priča i iskustava žena svih dobi, o fizičkom i verbalnom nasilju kojega doživljavaju u javnom prostoru, stavlja u prvi plan pitanje prihvaćanja i razumijevanja žena, ali i problem njihove (ne) sigurnosti. Krajnje je vrijeme da se to promijeni. Službenim otvaranjem portala s pričama i svjedočanstvima o nasilju u javnim prostorima, te Facebook stranice Bitna.si, simbolički obilježavamo kraj razdoblja šutnje i početak novog doba u kojemu se žene, bez obzira na svoje porijeklo, obrazovanje, vjeroispovijest ili materijalni status ujedinjuju i djeluju zajedno za prihvaćanje u svim prostorima.

Inicijator portala Bitna.si je udruga PaRiter, ali i veliki broj žena koje su odlučile podijeliti svoje priče i time zaustavile šutnju o nasilju kojega doživljavaju, često od djetinjstva.

“Ovo nije inicijativa u kojoj žene istupaju protiv muškaraca. Ovo je inicijativa u kojemu oba spola stoje zajedno nasuprot zlostavljača, nekulturnjaka i nasilnika” – pojašnjava Marinella Matejčić iz udruge PaRiter.

Kao što ni iskustva žena nisu samo virtualna, Bitna.si neće ostati jedino u virtualnom prostoru. Danas započinje i sedmodnevna kampanja pod sloganom “Bitna si!”, a koja se održava povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Kampanjom želimo ukazati na problematiku nasilja nad ženama u našem društvu koje je sveprisutno, normalizirano i – društveno prihvatljivo. Tijekom ove višednevne kampanje će se, kroz različite umjetničke forme, govoriti o nasilju nad ženama i načinima borbe protiv istoga. Od projekcija filmova, do performansa, radijskih emisija, interaktivnih webinara te likovne produkcije.

U kampanji sudjeluju riječke udruge FARO, PaRiter, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, RiRock te Radio Roža, Liburnia Film Festival, Studentski kulturni centar Rijeka i Poneštrica, Učenički dom Podmurvice Rijeka, Vijeće mladih Benčić, klub Jadran i kino Jadran te Book caffe Dnevni Boravak. Sudjeluju i riječke umjetnice Tanja Blašković i Nives Žarković, pjesnikinja Frida Šarar, plesna grupa Flame, glumica Marta Čaržavec te studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti. Više o kampanji možete pročitati na Facebook stranici događanja.

Posjetite bitna.si i pratite naše putovanje putem Facebook stranice. Dijelite, sudjelujte, pišite! – zaključuju u priopćenju.