EHO, Nekategorizirano

URIHO, najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom, proslavio 70. rođendan

Svečanosti je prisustvovala i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom i 70. obljetnica postojanja URIHO-a, ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, obilježeni su u ponedjeljak, 28. studenog, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu svečanošću pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, na kojoj su u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića, nekoliko ministara te gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića najistaknutijima dodijeljene povelje i nagrade.

Svečanost je započela izložbom radova kreativnih radionica osoba s invaliditetom od 15 do 20 sati, gdje su brojne udruge predstavile i promovirale svoje usluge i proizvode. Održana je, uz sva ostala događanja, sada već i tradicionalna, treća šahovska simultanka u organizaciji ŠK ‘Stjepan Bosak’ – URIHO. Ove godine, šahisti i ljubitelji šaha su imali priliku odmjeriti snage s poznatim hrvatskim velemajstorom, Alojzijem Jankovićem, ujedno i tajnikom Hrvatskog šahovskog saveza.

Simultanku je odigralo deset igrača – Muris Isić, Saša Mikolaci, Ivan Živković, Neven Tomečak, Srećko Jozić, Domagoj Glažar, Ivan Novaković, Tea Gatačkić, Goran Vrhovec i Lovro Čupić. Iako su ‘Bosakovci’ i ovog puta velemajstora pokušali iznenaditi pokojim za simultanke neuobičajeno jakim igračem, iznenađenja ove godine nije bilo – naš proslavljeni, mladi velemajstor pobijedio je na svih deset ploča u tek nešto više od sat vremena igre.
Šah se tako, za ovaj veliki jubilej, još jednom pokazao kao sport koji promiče i ‘živi’ mnoge vrijednosti koje su obilježile URIHO kroz ovih dugih 70 godina. Idealna uvertira za vrhunac večeri u velikoj dvorani Lisinskog.

Okrugli stol započeo je u 16 sati na temu ’70 godina zaštitnog zapošljavanja u Republici Hrvatskoj’, na kojem su nazočile Damira Benc, ravnateljica Centra za profesionalnu rehabilitaciju ‘Zagreb’, Ljubica Lukačić, saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja ustanove URIHO, Višnja Majsec Sobota, voditeljica Virtualne radionice URIHO-a i rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju URIHO-a, Marinka Bakula-Anđelić, pomoćnica zagrebačke pročelnice za zaštitu osoba s invaliditetom, Jasenka Sučec iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pod moderatorskom palicom Ane Tomašković.

Naglasak okruglog stola bio je na pokretanju lakšeg zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz mnogobrojne projekte pokrenute tijekom sedam desetljeća.

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, URIHO, pod tim imenom posluje od 1996. godine. Ustanova je pravni slijednik najstarije zaštitne radionice u Hrvatskoj koja je djelovala pod nazivom “Ivančica”, osnovane 1946. godine u Zagrebu.

Djelatnost URIHO-a koja se odnosi na profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom od općeg je značaja za društvo u cjelini. Zaštitno zapošljavanje ostvaruje se u okviru gospodarskih programa za tekstil, keramiku, metal, kožu, kitničarstvo, ortopediju, kartonažu i tisak. Od ukupnog broja zaposlenika u ustanovi URIHO 51 posto čine osobe s invaliditetom različitih kategorija i profila.

Ustanova URIHO u travnju 2009. godine otvorila je Radni centar, prvi u Hrvatskoj čija je uloga priprema osoba s invaliditetom za svijet rada

Potom je Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom pod moderatorstvom svoje profesionalne trenerice Ivane Knežević Šambić, profesorice kineziologije, kao i svake godine dodijelio povelje, priznanja i zahvalnice za vrhunska sportska ostvarenja i promicanje sporta osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu i onima koji su doprinijeli boljim uvjetima rada Saveza i članica. Ljubica Lukačić podijelila je priznanja ovogodišnjim laureatima.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.