EHO, Nekategorizirano

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić poslao Plenkoviću otvoreno pismo: Barišić je plagijator, ne može biti ministar

Ugledni-znanstvenik-Ivan-Dikic-poslao-Plenkovicu-otvoreno-pismo-Barisic-je-plagijator-ne-moze-biti-ministar_ca_largeIvan Đikić, jedan od najcjenjenijih hrvatskih znanstvenika u svijetu, uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem ga poziva da ozbiljno razmisli o smjeni ministra znanosti Pave Barišića. Pismo donosimo u cijelosti:

– Nulta tolerancija na plagiranje, na kršenje etičkih normi i pritiske na članove etičkih odbora trebala bi biti općeprihvaćeni standard za bilo kojeg političara u Republici Hrvatskoj. Ono što je napravio ministar Barišić u svom radu iz 2008. godine, jest po definiciji plagijat. Kopiranje članka drugog znanstvenika bez citiranja izvora jest plagijat, bez obzira je li prikazani tekst u fusnoti ili u glavnom tekstu rada.

Posebno je neprimjerena javna izjava ministra Barišića koju citiram: “Premijer Plenković se jako čudi uopće tome da se javnost toliko zabavlja oko dijela jedne fusnote iz jednog mog članka.”

Relativizirati javno plagijat mogu samo osobe koje ne razumiju etiku i odgovornost u znanstvenom sustavu, a ako takve izjave dolaze od ministra znanosti onda je to uistinu zabrinjavajuće.

Osobno ste vrlo uspješno predstavljali Hrvatsku u EU dugi niz godina i upoznati ste sa normama EU zemalja u obrazovnom sustavu: Nulta tolerancija na bilo kakve oblike plagiranja.

Također, vjerujem da ste upoznati sa razlozima ostavke ministrice znanosti i obrazovanja Annete Schawann u Vladi kancelarke Angele Merkel. Ona je bila dugi niz godina uspješna ministrica znanosti, no zbog sumnje u kršenje određenih etičkih normi u njezinom znanstvenom opusu, a koje su napravljene prije više od 20 godina, sama je podnijela ostavku.

Ministar/ica opterećen/a etičkim greškama u svom znanstvenom opusu ne može odgovorno voditi obrazovni sustav i biti čimbenik kvalitete i moralne odgovornosti u tom resoru. Na žalost, ministar znanosti i obrazovanja prof. Barišić svojim dosadašnjim radom i nedavnim javnim istupima nije pokazao da može odgovorno i stručno obavljati vodeću ulogu u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj.

Vi i Vaša koalicijska Vlada obavezali ste se u Saboru na održavanje visokih kriterija političke odgovornosti. Takve standarde u javnom djelovanju Hrvatska danas treba više nego ikada. Broj mladih, obrazovanih i stručnih ljudi koji napuštaju Hrvatsku raste iz godine u godinu, jer mladima nestaje povjerenje u društvo utemeljeno na osobnoj odgovornosti, moralnosti, znanju i gospodarskom napretku.

Stoga apeliram da razmotrite nastalu situaciju i što prije riješite ovaj slučaj jer će nastavak javnog djelovanja ministra Barišića nakon pravorijeka Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju o plagiranju uzrokovati samo dodatne sukobe i politiziranja (čega smo i svjedoci u posljednjim javnim istupima).

Obveza Vlade Republike Hrvatske jest da što prije počne uspješno rješavati nagomilane probleme, posebice u obrazovnom i znanstvenom sustavu, koji predstavljaju temelj svakog društva.”

Preuzeto sa portala: Novi list