Hrvatska, Nekategorizirano

Pobornici održive politike otpada zabrinuti odlaganjem usvajanja Plana gospodarenja otpadom

Predloženi model nije problem usvojiti prosječnom građaninu Hrvatske, tvrdi Piršić
Predloženi model nije problem usvojiti prosječnom građaninu Hrvatske, tvrdi Piršić

Pobornici održive politike otpada na čije se provođenje Hrvatska obavezala Europskoj uniji, sa zabrinutošću su primili vijest da je s dnevnog reda sjednice Vlade skinuta točka dnevnog reda na kojoj je trebao biti usvojen Plan gospodarenja otpadom, prenosi Hina.

Aktivist Vjeran Piršić kaže da je model koji je predložio ministar Slaven Dobrović realan i uspješan model, i koji nije problem usvojiti prosječnom građaninu Hrvatske, a k tome, takav plan je usvojen na Krku prije 11 godina.

– Sramotno je da hrvatska vlast nije u stanju napraviti pod prijetnjom kazni ono što smo mi na Krku napravili 2005. godine, kazao je Piršić.

– Model koji je na snazi relikt je starih tehnologija, kazao je i dodao da on ima tri ključne greške: prvo, ako se i implementira on neće riješiti obaveze Hrvatske prema EU, „drugo, financijski to je niz malih obrovaca za RH“, jer gorivo (RDF) koje planiraju proizvoditi umjesto da će ga prodavati cementarama, kako se prikazuje, morat će praktično plaćati nekome da ga preuzme. Dva centra koja su najviše odmakla u radu, Kaštijun u Istri i Marinšćina na Kvarneru, uz lošu ekološku stranu na koju smo upozorili, u svom poslovanju predstavljaju pravi financijski debakl, kazao je Piršić.

– Treće, prema istraživanjima koja su rađena u vrijeme ministrice Mirele Holy, ti centri su pregusto raspoređeni, nalaze se na krivim mikrolokacijama i predviđeni su sa zastarjelom tehnologijom, kazao je.

Istaknuti ekolog Stanko Uršić ispričao se da mu uloga u Državnom etičkom povjerenstvu nalaže da ne istupa u medijima, ali je kazao da nije promijenio svoje mišljenje i da smatra da je politika otpada koju vodi ministar Dobrović u temelju ispravna i da ju treba prihvatiti.

Bivša ministrica zaštite prirode i okoliša Mirela Holy kaže da Plan ima dobre namjere, ali da po njoj nije provediv. „Kada bi ga Vlada i usvojila protivnici ga mogu oboriti na Ustavnom sudu jer nisu poštovane zakonom predviđene procedure, npr. trajanje javne rasprave, a ni postupak Strateške procjene utjecaja na okoliš nije proveden“, kaže Mirela Holy. Dodaje da taj dokument i nije Plan u punom smislu riječi, „jer ne predviđa konkretne mjere i projekte, a ne poštuje ni hijerarhiju postupanja s otpadom sukladno EU Waste Framework direktivi jer ignorira termičku obradu i odlaganje intertiziranog otpada“, kazala je.

Direktor Izvođača komunalnih usluga Ponikve na Krku Frane Mrakovčić kazao je da ta odluka nije dobra za Hrvatsku. Ona je do sada planirala sustav centara za gospodarenje otpadom koji su bili preskupi, a koji ne bi ni izdaleka uspjeli ostvariti ciljeve koje smo se obavezali pred Europskom unijom, tako da bismo zapravo plaćali puno više nego što bismo trebali: preskupe centre i penale zbog neostvarivanja politike koju smo obećali provoditi.

Možda je ministar Dobrović krenuo u ovaj plan malo radikalnije smanjujući broj centara, možda je trebao raditi to malo sporije, ali njegova politika je ispravna, kaže Mrakovčić koji je za Eko projekt Krk dobio zlatnu kunu.

Mi smo na Krku prije 11 godina pokrenuli sustav odvojenog prikupljanja otpada i već smo ostvarili ciljeve koje Hrvatska treba ostvariti 2020., a u prikupljanju organskog otpada taj smo cilj postigli već 2013., kazao je Mrakovčić.

Do 2020. godine planiramo dostići 80 posto odvojenog odlaganja – a ako i ne buda baš tako nećemo to smatrati neuspjehom – a postojeći hrvatski model planira ostvariti samo 20 posto odvojenog prikupljanja, upozorava Mrakovčić.

Saborski zastupnik iz Marinšćine Josip Katalinić kaže da je vrlo zabrinjavajuća činjenica da plan neće biti usvojen, jer se radi o nacionalnom interesu, da pitanje otpada treba urediti „kako spada“ i da se time oslobodi 475 milijuna eura EU fondova namijenjenih za provođenje politike otpada.

Sve ekološke udruge, koje zanima javno dobro a ne novac, podržale su Plan gospodarenja otpadom, a ministar Slaven Dobrović dobio je za plan prije deset dana snažnu podršku inicijative Zero Waste Europe, koja je referentna mreža na razini Europske unije za promicanje strategija održivosti u upravljanju resursima.

„No HDZ, u kojem očito prevladavaju privatni interesi, kao i u slučaju INE, spreman je profućkati nacionalne interese. Uključio je sve lobističke grupe da sruše plan. Podržava ih tzv. udruga HUGO, koja okuplja ljude koji zarađuju silni novac od raznoraznih studija za rad ovih besmislenih centara, štiteći tako svoj biznis“, kazao je .

Osvrnuo se na današnju izjavu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da Hrvatskoj ne prijete penali, da plan nije mogao biti podržan jer nije prošao propisanu proceduru i da na njemu kao dokumentu treba još raditi. Kao prvo, sva ministarstva u Vladi su do sada dala pozitivnu ocjenu planu, kazao je Katalinić i dodao da „Hrvatskoj debelo prijete penali“ jer nije poštivala Direktivu 2008/98/EC o otpadu. Postoje konkretni podaci da nam iz Europske komisije prijete zbog niskog postotka odvajanja otpada, kazao je Katalinić.

„Nije točno da nema opasnosti. Ako Hrvatska sada ne usvoji Plan gospodarenja otpadom pitanje je hoće li to stići, jer ga do kraja godine Europska komisija mora potvrditi“, zaključio je Katalinić.

Ako ne usvojimo plan Hrvatska će plaćati kazne, ali još gore od toga je da nećemo imati sustav gospodarenja otpadom, kazao je.