Hrvatska, Nekategorizirano

Svjetski je dan voda: Hrvatska među najbogatijim zemljama svijeta po bogatstvu pitke vode

P-H20160809006384U povodu Svjetskog dana voda, 22. ožujka, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović istaknuo je kako je Hrvatska u samom europskom vrhu i među najbogatijim zemljama svijeta po bogatstvu pitke vode te poručio kako je to bogatstvo naša velika prednost, no i velika odgovornost da ga očuvamo.

Danas gotovo 1,8 milijardi stanovnika na svijetu pije kontaminiranu vodu, a njih više od 660 milijuna uopće nema siguran pristup vodi u blizini svoga doma. Prema procjenama, do 2030. godine će globalne potrebe za vodom porasti za 50 posto. To zahtijeva, poručio je Dobrović, novi pristup u gospodarenju vodama.

“Potrebno je učiniti zaokret i vodnim bogatstvom upravljati na principima kružnog gospodarstva. Znači, učinkovito upravljati vodnim resursima od izvora, njene potrošnje, kao i upravljanja otpadnim vodama koje, umjesto da se ispuštaju u rijeke ili more i onečišćuju okoliš, treba odgovarajuće obraditi kako bi se mogle koristiti za, primjerice, poljoprivredu, industriju, zalijevanje vrtova ili pranje ulica”, istaknuo je ministar Dobrović u izjavi za Hinu povodom Svjetskog dana voda.

Glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda su “Otpadne vode” s ciljem podizanja svijesti o važnosti recikliranja otpadnih voda. Otpadne vode koje nisu pročišćene završavaju u prirodi i onečišćuju okoliš, a ako se obrade, mogu se sigurno ponovno koristiti u razne svrhe. Njihovim korištenjem, ujedno, štedjeli bismo dragocjenu pitku vodu.

Ministar Dobrović istaknuo je kako za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje Hrvatska do 2020. godine ima na raspolaganju nešto više od milijardu eura u EU fondovima, kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija”. Do sada su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte Petrinja, ukupne vrijednosti 56,7 milijuna eura i Rovinj, ukupne vrijednosti 36,8 milijuna eura. U tijeku je pregled velikog projekta Krk, ukupne vrijednosti 84,03 milijuna eura. U visokom stupnju pripreme je 30-tak projekata čije odobrenje se očekuje tijekom ove godine.

Kada se govori o vodnoj infrastrukturi, Dobrović kaže kako je potrebno naglasiti da se upravo u Vukovaru, u kojemu se ove godine obilježava Svjetski dan voda, realiziraju dva velika projekta iz vodnog sektora i to više od 360 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kao i 18 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija obaloutvrde i obalnog pojasa rijeke Dunav.

I iz Hrvatskih voda pozvali su u Vukovar na svečanost obilježavanje Svjetskog dana voda koji se 25. godinu za redom obilježava 22. ožujka čime se ukazuje na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima.

U Vukovaru će se u zgradi Vukovarsko-srijemske županije u 11,30 sati održati radni sastanak radi izgradnje Regionalnog vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije te problema s vodoopskrbom naselja Komletinci, a u 13 sati počet će svečani program obilježavanja Svjetskog dana voda u dvorcu Eltz. Nakon toga, u 14 sati bit će svečano otvorena prva dionica rekonstruirane obaloutvrde i obalnog pojasa rijeke Dunav od ušća Vuke do luke Vukovar čiji su dijelovi oštećeni tijekom Domovinskog rata.