Nekategorizirano, Stajališta

Zelena akcija: Korak naprijed u borbi protiv plastičnih vrećica

Foto: Zelena akcija
Foto: Zelena akcija

Zelena akcija priopćila je u srijedu kako podržava izmjene Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži koje je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo u javnu raspravu do 10. ožujka, jer se njima propisuju mjere za smanjenje potrošnje tankih plastičnih vrećica kroz obaveznu naplatu od 2019. godine.

Zelena akcija podsjeća kako na izmjene Pravilnika pozivaju Ministarstvo još od travnja 2015. godine kada je Europski parlament donio odluku da države članice moraju provesti mjere za smanjenje potrošnje plastičnih vrećica.

“Izmjene Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu koje je u 2015. donio Europski parlament obvezuju Hrvatsku da do kraja 2025. smanji potrošnju plastičnih vrećica s trenutnih 400 na najviše 40 plastičnih vrećica po stanovniku, što znači da je hitno potrebno provesti niz mjera. Navedene odredbe odnose se na tanke plastične vrećice za nošenje, debljine 15 do 50 mikrona, koje čine 90 posto od godišnje potrošenih 100 milijardi plastičnih vrećica na razini EU. U Hrvatskoj dio prodavatelja već naplaćuje te vrećice, a ovim izmjenama ta će praksa postati obaveza za sve”, istaknula u priopćenju Zelena akcija.

Ta udruga je navela i kako se za najtanje vrećice (tanje od 15 mikrona) koje se danas većinom upotrebljavaju za zamatanje voća, povrća i mesa, ovim izmjenama Pravilnika ne propisuje obavezna naplata već samo obaveza prodavatelja da istakne vidljivu obavijest potrošačima o štedljivom i racionalnom korištenju. “Te najtanje vrećice EU je izuzela iz direktive donesene 2015., ali se očekuje da se najkasnije kroz dvije godine donese odredba o obaveznoj naplati ili druge mjere za smanjenje i njihove upotrebe jer velikim dijelom završavaju u okolišu”, istaknula je Zelena akcija.

Pozvala je Ministarstvo da do tada propiše dodatne mjere kako bi se stimuliralo građane na odgovornu kupovinu sa višestruko upotrebljivim platnenim vrećicama i košarama ili višekratnom uporabom iste plastične vrećice. Time bi se, kažu, smanjila uporaba vrlo tankih plastičnih vrećica koje će se za sada još dijeliti besplatno.

Iz Zelene akcije podsjećaju da su s udrugom Prijatelji životinja još 2009. nadležnom ministarstvu predali peticiju za zakonsku zabranu plastičnih vrećica, s prikupljenih više od 27.000 potpisa. Nažalost, po tom se pitanju do danas u Hrvatskoj ništa nije učinilo. Za razliku od Hrvatske, brojne druge zemlje aktivno rade na rješavanju problema plastičnih vrećica, pa je tako, primjerice Irska 2002. godine prva u Europi uvela porez na njih, a do danas im je potrošnja plastičnih vrećica pala za 90 posto.

Zelena akcija navodi da se u Hrvatskoj godišnje proizvede oko 200 milijuna plastičnih vrećica, od čega se zbog visokih troškova tek oko jedan posto reciklira, a ostatak završi u okolišu gdje uzrokuju štetu velikih razmjera.

Plastične vrećice u prosjeku se koriste samo 25 minuta, a može im biti potrebno i do tisuću godina za razgradnju u prirodi gdje najčešće i završavaju. Na kraju se raspadnu u plastičnu prašinu, vrlo nepoželjnu u okolišu jer kontaminira ekosustave i završava u našoj hrani i vodi. Osim toga, plastične vrećice na odlagalištima i u morima ubijaju velik broj vodenih životinja i ptica koje ih zamijene za hranu ili se zapletu u njih. Manje plastičnih vrećica također znači i manju ovisnost o nafti, čije prerađevine se koriste za njihovu proizvodnju, istaknula je Zelena akcija.

“Stoga je, da bi se uspostavio održiv sustav, potrebno provesti mjere koje potiču uporabu platnenih vrećica i košara koje se mogu višekratno koristiti, smanjuju potrebu za potrošnjom sirovina za proizvodnju te čuvaju okoliš”.

U Zelenoj akciji ističu kako na to godinama upozoravaju Ministarstvo te im je drago da su prihvaćeni njihovi komentari u sklopu javne rasprave oko novog Plana gospodarenja otpadom RH u kojem se sada nalazi zatražena mjera smanjenja potrošnje plastičnih vrećica, koja se ovim izmjenama Pravilnika napokon nastoji provesti u djelo.

Pozivaju Ministarstvo da napravi i dodatne izmjene tog Pravilnika kako bi ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda vratilo u sustav povratne naknade iz kojeg je izuzeta, kako kažu, štetnim izmjenama 2015. godine.