Nekategorizirano, Svijet

New York je druga američka država sa zabranom plastičnih vrećica

1554144016.4504Zastupnici iz države New York donijeli su u nedjelju odluku kojom se u toj američkoj saveznoj državi zabranjuje upotreba plastičnih vrećica za jednokratnu uporabu.

Odluka o zabrani plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu samo je dio pregovora o donošenju proračuna države New York za 2020. godinu, vrijednog vrtoglavih 175,5 milijardi dolara, a koji uključuje i neke druge progresivne mjere kao što je ukidanje jamčevine za većinu prekršaja i nenasilnih zločina, tri slobodna sata na dan izbora za obavljanje dužnosti glasovanja i prvi nacionalni program za ograničavanje prometa uvođenjem naknada za korištenje vozila u najprometnijem dijelu Manhattana. Očekivalo se kako će proračun biti usvojen zajedno s nizom drugih zakonskih akata tijekom nedjeljne sjednice koja se produžila i na ponedjeljak, izvijestio je Associated Press, koji prenosi i izjavu guvernera New Yorka Andrewa Cuomoa, izrazito zadovoljnog ishodom pregovora.

New York slijedi primjer Kalifornije

Zabrana plastičnih vrećica stupit će na snagu 1. ožujka 2020. godine, a lokalne samouprave države New York imat će također mogućnost uvođenja naplate papirnatih vrećica iznosom u visini od pet centi. Od tog će se iznosa dva centa izdvajati u poseban fond kojim će se stanovništvu s niskim primanjima pomoći pri kupovini skupljih vrećica za višekratnu upotrebu, dok će tri centa uplaćivati državnom Fondu za zaštitu okoliša.

Uvođenjem ove zabrane država New York slijedi primjer Kalifornije, prve američke savezne države koja je plastične vrećice zabranila još 2016. godine. Na Havajima su također zabranjene, a odluka o zabrani prepušta se izboru svake lokalne samouprave.

„Mislim da ćemo za nekoliko godina pogledati unatrag i ljudi će se zapitati zašto to nismo učinili i ranije“, izjavio je za New York Times demokratski senator Todd Kaminski iz okruga Nassau na Long Islandu, koji je podržao zakon, a inače predsjeda državnom komisijom za očuvanje okoliša.

Zabrana je usvojena nakon nekoliko neuspješnih pokušaja upravljanja plastičnim vrećicama u New Yorku. Guverner Andrew Cuomo je 2017. godine potpisao zakon kojim je blokiran plan grada New Yorka za uvođenje naplate plastičnih vrećica iznosom od pet centi, a prošle su godine republikanci u državnom Senatu blokirali zabranu sličnu ovoj koja je upravo izglasana. Međutim, demokrati su tijekom „midterm“ izbora 2018. godine osvojili većinu u Senatu i tako omogućili zabranu.

Zabrana nije naišla na sveopće odobravanje

Iako se zabrana plastičnih vrećica opravdava ne samo potrebom zaštite okoliša, već i s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova uzrokovanih njihovom proizvodnjom, stanovništvo države New York je podijeljenog mišljenja.

Najviše negodovanja izazvalo je uvođenje naknade za papirnate vrećice. Neki ekolozi misle kako to može dovesti do toga da kupci jednostavno koriste papirnate vrećice umjesto da kupuju vrećice ili torbe za višekratnu upotrebu.

„New York se imao priliku dokazati kao predvodnik u zaštiti okoliša, no to se izglasavanjem ovakve nepotpune odluke nije dogodilo“, izjavio je za New York Times Peter Iwanowicz, izvršni direktor udruge za zaštitu okoliša Environmental Advocates of New York.

Zabranom nisu zadovoljni ni trgovci koji smatraju da se dio naknade treba preusmjeriti natrag u trgovine kako bi im se pomoglo s troškovima implementacije novog zakona.

„Nerazumijevanje naših potreba i nemogućnost da se dio iznosa od 5 centi vrati u trgovine čini ovu zabranu neodrživom za mnoge trgovce koji posluju s niskim profitnim maržama“, izjavio je Mike Durant, predsjednik udruženja Food Industry Alliance of New York State. „Razočarani smo što zakonodavac nije razmotrio ovu alternativu i nije pokazao razumijevanje za zabrinutost poslovne zajednice.“ (Ekovjesnik)