Nekategorizirano, Svijet

Ekološki aktivisti u Iranu – veleizdajnici?

Brana Gotvand ugrožava opskrbu pitkom vodom
Brana Gotvand ugrožava opskrbu pitkom vodom

Zašto su brojni iranski ekološki aktivisti od siječnja u teheranskom zatvoru? Službeno su optuženi za špijunažu, no moguće je da je stvarni razlog ekonomski interes Revolucionarne garde.

Autor Shabnam von Hein, DW

Revolucionarna garda je uhitila ukupno osam aktivista pod optužbom da su “špijunirali pod krinkom boraca za zaštitu okoliša, sakupljali strateške informacije o osjetljivim institucijama i prosljeđivali ih strancima”. Četvorica njih su listopadu čak optuženi za veleizdaju. “To je prvo samo optužba koja mora biti dokazana na temelju činjenica”, objašnjava odvjetnik Mohammed Hossein Aghasi u razgovoru za DW.

On svog klijenta Tahera Ghadiriana ne smije zastupati na sudu jer nije na listi od 20 odvjetnika kojima pravosuđe dopušta zastupanje u takvim slučajevima. “Njihov slučaj je politički slučaj. Upravo zbog toga trebaju neovisne odvjetnike”, kaže Aghasi za DW.

Val uhićenja

Krajem prosinca i početkom siječnja režim je bio šokiran spontanim prosvjednim akcijama širom zemlje. Tada je bilo više od 20 poginulih, a do 5.000 osoba je navodno nakon toga uhićeno. U tom valu uhićenja u zatvoru su završili i ekološki aktivisti, među njima i vrlo poznati Kavous Seyed Emami, koji osim iranskog posjeduje i kanadsko državljanstvo i bio je osnivač nevladine ekološke organizacije Persian Wildlife Heritage Foundation (PWHF).

Kavous Seyed Emami
Kavous Seyed Emami

Dva tjedna kasnije su njegovi kolege i članovi obitelji objavili da je preminuo u pritvoru. Prema navodima vlasti on je počinio samoubojstvo. No ozbiljne sumnje u ovu verziju do danas nisu otklonjene, njegova obitelj ni pravnim sredstvima nije dobila više informacija o svemu.

Vlada brani ekološke aktiviste

Napad Revolucionarne garde na borce za zaštitu okoliša je u suprotnosti s politikom predsjednika Hasana Rohanija. Njegova vlada je zaštitu okoliša proglasila svojim važnim zadatkom. Vlada je osnovala i četveročlanu komisiju kako bi ispitala slučaj uhićenih aktivista i optužbe za špijunažu.

Voditelj iranske Službe za zaštitu okoliša Isa Kalantari je od početka skeptičan prema tim optužbama. U ljeto je Kalantari izjavio kako su istrage pokazale da su optužbe pravosuđa protiv aktivista netočne. Komisija je, kako je rekao, došla do zaključka da su uhićenici nevini i da moraju biti oslobođeni.

Na pravosuđe ovo nije utjecalo – naprotiv, Kalantari je upozoren da se ne miješa dalje u ovoj slučaj. “Riječ je o kritici lošeg upravljanja vodnim resursima u zemlji”, kaže Kalantarijev bivši zamjenik Kaveh Madani za DW.

Rohani se zalaže za zaštitu okoliša
Rohani se zalaže za zaštitu okoliša

Madani je godinama kritizirao velike projekte poput 2012. završene gradnje brane Gotvand na jugozapadu Irana, na rijeci Karun. Zbog gradnje brane znatno je povećana količina soli u najvećoj iranskoj rijeci. Slana voda teče prema sjeveru Perzijskog zaljeva i ostavlja iza sebe pustinju u dijelovima zemlje koji ionako imaju velikih ekoloških problema. Zbog akutne nestašice vode ogromne površine na jugu zemlje mogle bi ostati bez stanovništva.

Opasna kritika odnosa prema iranskim vodnim resursima

Treba znati da Revolucionarna garda nije samo vojni i politički faktor moći u Iranu, već i ekonomski. Njoj, primjerice, pripada građevinski koncern Khatam al-Anbiya koji sudjeluje u brojnim infrastrukturnim projektima, među kojima je i gradnja brane Gotvand. Moguće je da su kritičari ovih projekata, gledano iz kuta Revolucionarne garde, u jednom trenutku prešli crvenu liniju.

Kaveh Madani je u travnju bio uhićen na nekoliko sati, nakon toga je zbog represije dao ostavku na svoje funkcije i napustio Iran. Ovu mogućnost sedam aktivista za zaštitu okoliša nemaju. 22. studenoga su njihovi kolege iz 66 nacija u otvorenom pismu ajatolahu Hameneiju zatražili pošteni postupak protiv uhićenih iranskih aktivista.