Inicijative, Nekategorizirano

Više od tisuću sudionika na 1. slavonskom MS Walk-u u Vinkovcima

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

U povodu Nacionalnog dana multiple skleroze, od koje prema podacima Udruge MS Tim Hrvatska, u Hrvatskoj boluje oko 6.000 osoba, u Vinkovcima je u ponedjeljak održan 1. slavonski MS Walk u sklopu kojega je ulicama toga slavonskog grada prošlo oko tisuću sudionika odjevenih u narančaste majice i noseći u rukama narančaste balone.

“Borimo se za izmjene kriterija za dodjelu lijekova za usporavanje bolesti koje oboljeli u Hrvatskoj mogu dobiti tek godinu dana nakon dijagnosticiranja odnosno nakon dva liječena relapsa. U svijetu nije tako te oboljeli odmah imaju pravo na lijekove koji usporavaju tu progresivnu autoimunu bolest. Također se borimo za uvođenje reda u mirovinskom sustavu posebice u Zavodu za vještačenje”, poručila je okupljenima Mirjam Jukić, predsjednica Nacionalne udruge oboljelih id multiple skleroe MS Tim Hrvatska, koja je bila i organizator događanja.

Po riječima Maria Habeka iz KBC Zagreb, multipla skleroza je bolest s tisuću lica jer se na svome oboljelom drugačije manifestira. Također je kazao kako je Hrvatsko neurološko društvo uputilo prijedlog novih kriterija za liječenje multiple skleroze HZZO-u izrazivši nadu da će ih Zavod i prihvatiti.

Novi kriteriji, kako je istaknuto, trebali bi utjecati i na promjenu dosadašnje prakse da liječenje bolesnika, kojima je potrebna druga linija lijekova prvih šest mjeseci, ide na teret bolničkog proračuna jer to često znači da će ih oboljeli teško dobiti, s obzirom na stanje u hrvatskim bolnicama.

Nakon hodanja gradskim ulicama, u pješačkoj zoni u središtu Vinkovaca održana je i prezentacija MS pilates programa čiji je autor MS tim Hrvatska.

Članovi vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom “Bubamara” predstavili su svoj Buba bar, a potom je u Velikoj Gradskoj vijećnici održano predavanje o životu s multipla sklerozom o čemu su govorili Silva Butković Soldo iz KBC-a Osijek, Mario Habek iz KBC-a Zagreb i Mirjam Jukić u ime oboljelih.