Nekategorizirano, Rad udruga

Yoga, filmska, kreativna radionica ili tečaj ruskog – sve u CeZaM-u

Sigurno mjesto za mlade
Sigurno mjesto za mlade

Rehabilitacijski centar za stres i traumu iz Zagreba u suradnji s udrugom „Zdravo da ste“ iz Banja Luke provodi projekt CeZaM – Centri za mlade u zajednici.

– U sklopu projekta otvorena su dva Centra za mlade, u Hrvatskoj Kostajnici i Bosanskoj Kostajnici, te Info centri u Hrvatskoj Dubici, Dvoru, Kozarskoj Dubici i Novom Gradu.

Cilj je ovog projekta osigurati mladima mjesto na kojem će, uz kvalitetne sadržaje, moći provoditi svoje slobodno vrijeme.

Riječ je o području na kojem mladi imaju izrazito ograničene mogućnosti vezane za van nastavne aktivnosti, kao i neformalno obrazovanje.

U centrima im se nudi mogućnost sudjelovanja u raznim radionicama, kao što su fitness, yoga, filmska, likovna i kreativna radionica te tečaj ruskog jezika. Mlade smo upoznali s terminom homeopatije kroz jedno interaktivno predavanje, a održano je i predavanje „Put kroz Indiju“ koje je pripremila jedna polaznica radionica u Centru – objasnila je Jovana Kepčija, administratorica RCT Zagreb.

Uz radionice, mladima se u Centrima nudi sigurno mjesto na kojem se mogu koristiti besplatnim internetom, računalima, kao i igraonicom u kojoj se nalaze društvene igre, stol za stolni tenis i pikado.

U Info centrima, uz mogućnost korištenja sadržaja centara, mladi od voditeljica mogu dobiti instrukcije i pomoć u učenju, ali i u pisanju prijava za fakultet ili životopisa te prijava za posao.

– Centri su smješteni na području na kojem je prometna povezanost izuzetno loša. Iz tog razloga mladima s područja Majura pružena je mogućnost sudjelovanja na radionicama Centra putem jednomjesečnog gostovanja tijekom kojeg voditeljice iz Centra za mlade, u knjižnici u Majuru, provode razne likovne i kreativne radionice.

Velik odaziv mladih na radionice i u Centre dokazuje koliko je mladima na ovom području nedostajalo konkretnih sadržaja. Mladi su voljni raditi na sebi, svom dodatnom obrazovanju i usavršavanju te su željni brige o sebi i svome zdravlju, a samo im je trebalo pružiti priliku koja im se kroz ovaj projekt i daje – dodala je.

Projekt CeZaM financira Europska unija iz programa IPA prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina u iznosu od 86.091,51 eura u trajanju od 4. travnja 2015. – 3. travnja 2017. godine.

Gradimir Đukarić