Nekategorizirano, Rad udruga

Art studio pokrenuo formiranje Mreže za inkluzivnu zajednicu

Jednodnevna sportska manifestacija “Sportsko jutro”
Jednodnevna sportska manifestacija “Sportsko jutro”

Udruga Art studio vrlo je zadovoljna rezultatima koje je polučio njihov prvi EU projekt “Jačanjem kapaciteta do socijalne uključenosti” i to s više aspekata.

– Najprije smo educirali male organizacije za pisanje prijedloga projekata, zatim smo educirali organizacije civilnog društva za uključivanje volontera. Nadalje, pokrenuli smo inkluzivno volontiranje u lokalnoj sredini te kroz svoje aktivnosti uključili više od 220 sudionika te 40 volontera.

Udruga je tiskala i priručnik o inkluzivnom volontiranju koji je dostavljen svim relevantnim ustanovama i organizacijama u Puli i Istri pa ostaje kao trajan resurs svima zainteresiranima za inkluzivno volontiranje. Također, pokrenuli smo formiranje Mreže za inkluzivnu zajednicu i u nju uključili 28 organizacija civilnog društva i Grad Pulu – priča Jovana Prusac – Fabris iz udruge Art studio istaknuvši kako je projekt pokrenuo aktivnosti koje se održavaju i nakon njegovog završetka.

– To je upravo volontiranje osoba s invaliditetom u organizacijama zajedno s općom populacijom čime izlaze iz svoje svakodnevice, socijaliziraju se i druže s drugim ljudima, stječu radne navike i nove kompetencije. Mreža za inkluzivnu zajednicu sastaje se jednom godišnje i planira buduće aktivnosti za veće uključivanje OSI u aktivnosti u zajednici.

Stekli su i iskustva koja im mogu koristiti u apliciranju drugih sličnih projekata. Naime, jedna je predstavnica Udruge Art studio sudjelovala u edukaciji Udruge SMART za pisanje prijedloga projekata za ESF te na edukaciji za koordinatore volontera. U sklopu projekta organizirano je i studijsko putovanje i upoznavanje s primjerom dobre prakse u ACT Čakovec.

– Udruga je ostvarila nova poznanstva i upoznala potencijalne partnere kroz organiziranje i sudjelovanje na edukacijama, studijskom putovanju te činjenicom da je inicijator osnivanja Mreže za inkluzivnu zajednicu. Povelju o uključivanju u Mrežu potpisale su organizacije s područja Istarske županije (ne samo Pule), a jedan od temeljnih zajedničkih stavova (usvojenih) je upravo povezivanje i zajedničko apliciranje prema EU fondovima – zaključila je Jovana Prusac – Fabris.

Maja Celing Celić