Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Volontiraju u palijativnoj skrbi u kućama teško oboljelih

zaklada_cr
S posljednjeg sastanka volontera

Program „Volontiranje u palijativnoj skrbi“ kojega provodi Zaklada Sandra Stojić nastao je u sklopu projekta “Korak po korak do održivog razvoja grada Kutine” financiranog iz sredstava Europske unije.

Podsjetimo, kroz prvi su projekt, stvaranjem Strategije društvenog razvoja Grada Kutine uspjeli međusobnim partnerstvom i zajedničkim snagama pokrenuti društveni i gospodarski razvoj grada. I nakon završetka projekta nastavili su s koordinacijom volontera unutar raspoloživih organizacijskih mogućnosti.

Edukacijskim radionicama koje su proveli unutar projekta doprinijeli su jačanju organizacija civilnog društva koji se više i kvalitetnije javljaju na raspisane natječaje.

Projekt „Volontiranje u palijativnoj skrbi“ se provodi bez obzira što financijska sredstva trenutno nisu osigurana, a sadrži četiri tematske cjeline  predstavljanje organizacije, volontiranje, osnove palijativne skrbi te etiku komunikacija za volontere. Polaznicima Programa edukacija se upisuje u Volontersku knjižicu.

Program „Palijativne skrbi u obitelji“ Zaklada Sandra Stojić provodi od 2011. pružajući podršku ranjivoj skupini (palijativnim pacijentima) i članovima obitelji.

– Osnažujemo ih i educiramo, zagovaramo palijativnu skrb, zakladništvo i filantropiju, savjetujemo obitelji, iznajmljujemo ortopedska pomagala, okupljamo volontere, sudjelujemo na forumu zaklada, pripremi i provedbi EU projekata – pišu na svojim stranicama. Ovaj program financira Grad Kutina.

Osim toga, Zaklada provodi i program „Palijativa u obitelji“ koji unaprjeđuje skrb o palijativnim pacijentima kroz model savjetovanja. Program se provodi u trajanju od 6 mjeseci i sufinancira se kroz odobrenu financijsku potporu Sisačko-moslavačke županije.

– U sklopu projekta „Korak po korak do održivog razvoja grada Kutine“ osnovali smo ured Mreže mladih volontera, naš svojevrsni volonterski centar te očekujemo pridruživanju ostalih volonterskih centara u Hrvatskoj. Imamo 60 aktivnih volontera koji su prošle godine odradili 5000 volonterskih sati – priča Suzana Fehlen iz Zaklade Sandra Stojić.

Kaže kako volonteri pomažu u lokalnoj zajednici te u palijativnoj skrbi.

– Iako raspolažemo s vrlo malim sredstvima, ne želimo odustati. Puno je tu volonterskog angažmana i ljubavi. Naš volonterski ured radi svakodnevno od 8 do 15 sati, a dva puta godišnje provodimo i edukacije – pojašnjava te otkriva da kada se govori o palijativnoj skrbi, volonteri najviše pomažu u kućama teško oboljelih gdje pomažu njihovim obiteljima.

– Smatramo da teško oboljele osobe svoje posljednje trenutke trebaju provesti kod kuće, u okruženju svoje obitelji. Tu tada nastupaju volonteri koji će članovima obitelji pomoći i olakšati sav posao, dati im  novi smisao života – kaže Fehlen dodavši kako mladi volonteri pomažu lokalnoj zajednici.

– Mlađi volonteri pomažu drugim organizacijama civilnog društva, udruzi slijepih, zajednici tehničke kulture, udrugama mladih, udrugama koje brinu o životinjama i drugima – zaključila je.

Maja Celing Celić