Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Koordinatori volonteri učit će samostalno kreirati volonterske programe

Fotografija s potpisivanja Ugovora tijekom Dana otvorenih vrata udruga i manifestacije Hrvatska volontira
Fotografija s potpisivanja Ugovora tijekom Dana otvorenih vrata udruga i manifestacije Hrvatska volontira

Aktiviranje i osnaživanje potencijala volonterstva za demokratski i društveni razvoj, te jačanje civilnoga društva kao pokretača aktivnog građanstva samo su neki od ciljeva projekta „VolontirAJMO – jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za volontiranje“ koji je započeo 1. lipnja, a trajat će 18 mjeseci na području Krapinsko-zagorske županije.

Partneri

Nositelj projekta je Mreža udruga Zagor, a partneri su Lokalna akcijska grupa Zagorje – Sutla, Društvo „Naša djeca“ Zabok, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, OŠ Janka Leskovara, Krapinsko – zagorska županija, Volonterski centar Zagreb i ACT grupa.

– Projekt je usmjeren na jačanje kapaciteta ciljane skupine organizatora volontiranja za planiranje, kreiranje i provedbu kvalitetnih i održivih volonterskih programa, kao i na pružanje sustavne i kontinuirane podrške u uvođenju i provedbi tih programa. Javna kampanja i poticanje vrednovanja i nagrađivanja volonterskog rada usmjerena je na razvoj svijesti o važnosti i vrijednostima volontiranja šire javnosti – pojašnjava Nikolina Bertol, voditeljica Volonterskog programa VolontirAJMO.

Ističe kako će organizacije civilnog društva, odgojno-obrazovne i druge javne ustanove, odnosno njihovi koordinatori-volonteri prolaziti kroz module u kojima će učiti kako kreirati pojedini volonterski program, te koje dionike treba uključiti kako bi se program uspješno proveo.

– Prolazit će kroz module kako bi naučili sami kreirati volonterske programe. Po završetku edukacije, organizacije će dobiti mentore koji će im biti podrška i pomoć u provedbi tih programa – dodaje Bertol.

Edukacija i praksa

– Plan je da kroz prvih šest mjeseci polaznici prođu kroz sve module, da bi nakon edukacije počeli s pripremom i provedbom programa. Ujedno, radit će se i na razvoju, odnosno nadogradnji baze Volonterskog servisa koji će omogućiti brzo spajanje samih volontera s organizacijama. Tu će se otvoriti prostor i za druge građane koji žele volontirati, jer će na jednom mjestu moći dobiti sve informacije kako se uključiti u pojedine aktivnosti.

Priča o volontiranju na području ove županije se širi. Nikolina Bertol kaže kako su volontiranje prepoznale i same odgojno-obrazovne ustanove.

– Upravo nam se škole u zadnje vrijeme javljaju kako bi učenicima i profesorima dali smjernice o razvoju volonterskih programa. Sam projekt „VolontirAJMO“ uključit će minimalno četiri škole, kako bi što više učenika – školskih volontera sudjelovalo u projektima.

Vrijednost ovog projekta je 704.473,28 kuna, a sufinancira ga EU iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u iznosu od 100%.

Zorica Perić