Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Volonterski programi po mjeri škole

fso (1)Volontirajući, učenici razvijaju samopoštovanje, stječu nova znanja i vještine te nova poznanstva, osjećaju se korisnima te korisno provode svoje slobodno vrijeme, a neki od njih, volontirajući za druge, stječu svoja prva profesionalna iskustva.

Izazovi

Upravo iz tih razloga projekt „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programa“ Foruma za slobodu odgoja ima za cilj odgovoriti na navedene izazove te implementirati koncept školskog volontiranja koji podrazumijeva promoviranje i kvalitetno organiziranje volonterskih aktivnosti za učenike u lokalnim zajednicama uz podršku organizacija civilnoga društva.

– Projektom će se povezati studenti i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnoga društva i škole kako bi osmislili održive i kvalitetne volonterske programe u školama i tako izgradili dugoročne volonterske programe i akcije u zajednicama koje organiziraju odgojno-obrazovni djelatnici i učenici – ističe Jelena Perak, asistentica projekta.

„Školski volonteri“ nadogradnja su istoimenog programa koji je Forum za slobodu odgoja provodio tijekom 2014. i 2015. godine na području Zagreba, zagrebačke županije i Splita.

18 škola iz tri regije

– Ciljevi projekta su ojačati kapacitete škola da kreiraju vlastite individualne volonterske programe po mjeri škole, razviti i ojačati kapacitete školskih ustanova i lokalnih udruga kako bi zajedno organizirali i proveli volonterske aktivnosti za učenike. Osigurati učenje mladih stručnjaka kroz volontersko iskustvo i iskustvo umrežavanja te ih time osnažiti za tržište rada. Razviti i primijeniti mentorski program za kvalitetnu implementaciju volonterskih programa u 18 škola koji uključuju učenike, roditelje i ranjive skupine, te promovirati i vrednovati volontiranje u lokalnim zajednicama te stručnoj i široj javnosti – dodaje Perak.

fso (2)

Projektne aktivnosti će se provoditi u sedam županija koje su podijeljene na 3 regije – Zagreb (Grad Zagreb, Zagrebačka i Bjelovarsko-bilogorska županija), Osijek (Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska i Brodsko-posavska županija) i Split (Splitsko-dalmatinska županija: grad Split i ruralno područje i otok Brač).

– Tijekom lipnja uputit ćemo pozive zainteresiranim školama za sudjelovanje u projektu, te odabrati 18 škola na području regija – po šest škola iz svake – napominje Perak, ističući kako će se u sklopu projekta provesti i istraživanja o vrijednostima volontiranja u obrazovanju.

Dvogodišnji projekt koji financijski podržava EU iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. započeo je sa provedbom 1. lipnja i trajat će do 31. svibnja 2019. Ukupna vrijednost projekta je 1.180.717,90 kuna.

Zorica Perić